Italiaanse studie bewijst: van pasta eten word je écht gelukkiger

Pasta eten maakt gelukkig. Duh, horen we je zeggen. Natúúrlijk worden we blij van pasta! Geloof ons, we weten het. Maar wist je dat dit ook gewoon een keihard feit is? Een Italiaanse studie heeft het namelijk bewezen, waar onze collega’s en buongustai van Favorflav ons weer op wezen.

De studie werd uitgevoerd door het Neuromarketing Behavior & Brain Lab van de Vrije Universiteit voor Talen en Communicatie in Milaan (IULM). Zij voerden het onderzoek uit voor de Italiaanse pastamakers van Unione Italiana Food. Uit de studie kwam dat we even gelukkig of zelfs gelukkiger worden van een bord pasta dan van muziek. Zelfs een doelpunt van ons favoriete sportteam doet ons minder dan het eten van pasta. Wow.

Klein groepje, groots resultaat

Aan het geluksgevoel dat we krijgen van pasta ligt dus een emotioneel en neurofysiologisch mechanisme. Kortom, er gebeurt echt iets in onze hersenen als we pasta eten. Het maakt emoties los. Hoe weten we dat nou zo zeker? De Italiaanse onderzoekers gebruikten dezelfde soort methoden als bij leugendetectors. Ze analyseerden bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen, emotionele hersenactivaties, hartslagen en zweetactiviteit. Dat deden ze van veertig proefpersonen (twintig vrouwen en twintig mannen).

Een klein onderzoeksgroepje én uitgevoerd door de Italiaanse pastamakers zelf (‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’), maar toch vinden we het leuk om de gegevens met je te delen. We geven het maar gewoon toe: als grote pastaliefhebbers zijn we enigszins bevooroordeeld.

De resultaten liegen niet

De wetenschappers onderzochten uiteindelijk vier indexen: de geheugenindex, de betrokkenheidsindex, de emotionele index en de geluksindex. Wat blijkt? Op alle indexen scoort pasta beter dan muziek en sport. Ons lichaam vertoont dus meer positieve signalen bij een bord pasta, dan wanneer we muziek luisteren of sport kijken.

Vincenzo Russo, hoogleraar consumentenpsychologie en neuromarketing aan de IULM Universiteit, zegt hierover tegen de International Pasta Organisation: “De resultaten vertellen ons dat we emotioneel het meest actief zijn als we pasta eten. Het is dus de echte handeling van het proeven en genieten van het gerecht in zijn volle smaak, om de meest positieve herinneringen en emoties op te wekken. Deze cognitieve en emotionele activering, bepaald door de smaak van pasta, is zo sterk, aangenaam en boeiend dat ze zelfs vlak na het eten aanhoudt.”

Pasta = Italië, goed en geluk

Uit de studie blijkt ook dat we het woord ‘geluk’ associëren met pasta. Toen de studiedeelnemers gevraagd werd welk woord in ze opkwam als ze aan pasta dachten, kwam daar dus ‘geluk’ uit. Net als de woorden ‘Italië’ en ‘goed’ overigens. Deze drie werden het vaakst genoemd. De deelnemers werd ook direct gevraagd hoe gelukkig ze werden van pasta. Het overgrote deel (76%) reageerde met ‘heel’.

Geluksstofjes

Ook interessant: er zitten in pasta zelf ook stofjes die je gelukkiger doen voelen. Koolhydraten – waar pasta grotendeels uit bestaat – stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van endorfine. Dat is het hormoon dat een geluksgevoel opwekt. Daarnaast zit het aminozuur tryptofaan in pasta: een voorloper van serotonine. Dat is dan weer een neurotransmitter die de stemming reguleert. Een bord pasta kan het serotonineniveau in je lichaam verhogen, en daardoor je humeur verbeteren. Zie je, die glimlach van pasta krijg je gewoon vanzelf.

Bron: Favorflav