De val en ondergang van Chiara Ferragni, Italië’s meest geliefde influencer

Het rommelt al een paar maanden bij de Ferragnez. Chiara Ferragni was Italië’s meest geliefde beroemdheid en influencer. Alles wat ze deed veranderde, na de nodige kritiek want zo zijn Italianen nou eenmaal, in goud. Tot een pandoroschandaal daar een einde aan maakte. Maar daar stopte het niet. Chiara Ferragni viel niet alleen van haar voetstuk, maar rolde ook nog eens kilometers verder door naar beneden.

Mensen maken fouten. Zoals je eerder kon lezen maakte Chiara Ferragni er afgelopen jaar nogal een hoop. In het kort verkocht ze pandoro’s voor een goed doel, zieke kinderen, maar bleek de opbrengst in eigen zak te steken. In Nederland verdwijn je dan uit de publiciteit, in Italië maak je excuses met een video waarin je geëmotioneerd vertelt over een communicatiefout. Krokodillentranen of niet, Italië moest er absoluut niks van hebben.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Zo veranderde Chiara binnen een paar uur van de meest geliefde in de meest gehate persoon van Italië, waarin het karakter van het land wederom duidelijk naar voren komt. Verlies je respect, dan verlies je alles. En onzorgvuldig omgaan met het geld van zieke kinderen is misschien wel de allerergste manier waarop je het respect van Italianen kunt verliezen. Vergeten doen ze niet snel. Hun frustratie uiten online, dat wel.

Zo was er wel een duidelijke marketingstrategie van Chiara’s management om even een Instagram-pauze te houden. Toen ze weer online verscheen waren haar opmerkingen beperkt. Begrijpelijk natuurlijk, gezien de bergen en bergen kritiek die ze op dagelijkse basis over zich heen kreeg. Maar Italianen geven niet zomaar op als het gaat om hun frustratie online uiten. Chiara was een paar weken geleden met haar kids in een chalet in de bergen. Toen het desbetreffende chalet een foto van haar repostte moest deze razendsnel weer offline gehaald worden door de overdosis kritiek en negatieve reacties. Ook mensen in haar omgeving waren niet meer veilig. Aangezien de opmerkingen bij Chiara uit stonden werd haar echtgenoot Fedez in zijn laatste post overspoeld door reacties, zo’n 22 duizend.

Tot overmaat van ramp maakte het stel, Chiara en Fedez, afgelopen week bekend na zeven jaar uit elkaar te gaan. Maar ook na dit nieuws bleef Italië sceptisch. Het werd al snel gezien als een marketingstrategie, een manier om het andere nieuws te laten verdwijnen of anders zou het vanuit financieel oogpunt zijn. Of dat waar is of niet weten we niet, maar het huwelijk dat met zekerheid gestrand is, is dat van Italië en Chiara Ferragni.