Recept: bevroren citroenen gevuld met citroen roomijs

Met dit recept waan je je binnen slechts twintig minuten, en vier uur achterover leunen als het ijs in de vriezer zit, aan de Amalfikust. Het is verfrissend, romig en verkoelend bovendien. Het ijs maak je zelf en dat klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Als je een ijsmachine hebt helpt dat, maar ook zonder is dit recept snel en makkelijk te maken.

Recept voor citroen roomijs

Voor 4 personen – bereidingstijd: 20 minuten, wachttijd: 4 uur

Ingrediënten

  • 6 biologische citroenen
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 120 gram suiker

Bereiding

  1. Spoel de citroenen goed af, rasp van twee citroenen de schil er pers het sap eruit. Van de overige vier citroenen snijd je met een scherp mes de bovenkant van de citroenen en vervolgens het vruchtvlees eruit. Pers ook hier het sap uit. Bewaar de lege citroenen, inclusief bovenkanten, in de koelkast.

2. Giet de melk en slagroom in een pannetje op laag vuur. Scheid ondertussen het eiwit van de dooiers. Klop de dooiers samen met de suiker tot een glad mengsel.

3. Als het melkmengsel goed warm is maar niet kookt haal je deze van het vuur en voeg je het aan de eidooiers toe. Meng het zo’n vijf minuten tot het een romig geheel en voeg het citroensap geleidelijk toe.

4. Als je een ijsmachine hebt kun je het citroenmengel erin doen en de instructies van je ijsmachine volgen. Zo niet, zet het mengsel dan in een diepe bak zo’n drie uur in de vriezer en roer het elk uur door met een vork.

5. Snijd van de lege citroenen een klein stukje van de onderkant, zo kunnen ze rechtop blijven staan. Zet de citroenen op een bordje, schep bolletjes van het ijs en vul de citroenen ermee. Zet de bovenkanten van de citroenen er bovenop en laat nog een uur in de vriezer staan voordat je ze serveert.

Tip

Als je een brander hebt kun je er ook voor kiezen om de helft van de overgebleven eiwitten op te kloppen met 50 gram suiker. Klop zo’n 10 minuten tot er stijve pieken ontstaan. Serveer bovenop de citroenen en brand met een brander tot de pieken lichtbruin en gekaramelliseerd zijn.