Como city guide: de meest mondaine stad aan het Comomeer

De stad Como is een soort (heel) klein Milaan aan het water en veel mondainer dan de rest van de steden en dorpen aan het Comomeer. Ik had het niet gelijk door, maar een groot deel van de stad is autovrij, waardoor er een soort dorpsgevoel hangt in de gepolijste straatjes binnen de oude stadsmuur. Vanuit Como kun je alle kanten op, het ligt in het zuidelijkste puntje van het meer en is via een veerdienst verbonden met verschillende dorpen aan het water. Ik bracht er een paar dagen door en loods je langs de highlights.

Wandelen door de stad Como

Como stad is goed onderhouden en opvallend schoon met veel groen, ook op balkons van bewoners zelf. Het centro storico is een ommuurd oud centrum met nauwe straatjes waar je wel even zoet bent met struinen. Zeker als je hier en daar een pitstop doet voor een negroni of een ijsje, of een paar van de vele mooie boetiekjes binnenloopt. De stad is heerlijk om te voet te doen, of op de fiets. Het allerleukste pleintje om te gaan zitten vind ik Piazzetta Pietro Pinchetti, waar je onder verlichte bomen een tafeltje kunt zoeken bij een van de bars of restaurants. Hoogtepunt voor veel toeristen is de Cattedrale di Santa Maria Assunta, met z’n meerdere koperen koepels en Gotische versieringen een imposant gebouw. Aan de Piazza Vittoria is elke zaterdag markt langs de stadswal.

Wandel zeker ook langs het water, waar het park een prachtige eerste indruk geeft van het Comomeer als je vanuit het zuiden aankomt. Je kijkt tot de eerste bocht over het water en ziet vanaf hier al bekende villa’s als Villa Olmo (ook een bezoek waard, evenals de lido ernaast als dichtstbijzijnde plek waar je kunt zwemmen) die het meer als een soort kroonlijst omringen. Als je een beetje van architectuur houdt, loop dan nog door naar Piazza del Popolo. Daar vind je Casa del Fiasco, wat wordt beschouwd als een van de modernistische meesterwerken van Italië. Iets heel anders dus dan de weelderige villa’s die de bouwstijl van het meer typeren. Architect Giuseppe Terragni bouwde het als hoofdkantoor voor de Fascistische partij, tegenwoordig is het een hoofdkantoor van de Guarda di Finanza.

Bijzonder parkeren in Como

Wil je de auto parkeren, dan heeft Como een bijzondere parkeerplaats voor je in de aanbieding. Tijdens de sloop van oude gebouwen om plaats te maken voor nieuwe, werden in 2002 restanten van Romeinse thermen en graven gevonden. De graafwerkzaamheden brachten in de jaren erop steeds meer omhoog. Om Le terme di Como Romana zichtbaar te houden voor publiek is er nu lekker praktisch een parkeerplaats bovenop gezet. Zo kun je tijdens het parkeren ook even de geschiedenis in spieken.

Speedboot of veerboot

Je móet als je in de stad Como bent wel even het water op. Dat kun je doen door zelf een bootje te huren – bij voorkeur zo’n heerlijk houten Riva of Cadenazzi-speedboot –, maar voor de eenvoudige of soloreiziger (zoals ik was) is de veerdienst de perfecte manier. Vanuit Como kun je via het water in ongeveer alle dorpjes komen die direct aan het meer liggen. Vanaf het meer ervaar je Lago di Como pas echt; je vaart langs de bizarre villa’s, enorme tuinen en kunt de luxe wereldberoemde hotels onderweg allemaal afstrepen. Ook de Orrido di Nesso is vanaf het water het mooist, een sprookjesachtige (maar écht) waterval met verschrikkelijke naam vanwege het forse geluid dat-ie produceert.

Vergeet alleen niet dat het Comomeer enorm groot is. Stap je in Como op en neem je de normale veerboot, dan doe je alle dorpjes aan en leg je kriskassend een behoorlijke afstand af. De eerste twee uur heb ik me kostelijk vermaakt op die boot, het laatste uurtje werd ik toch wel een beetje ongeduldig. Ik raad dus aan om onderweg wat vaker af te stappen in plaats van direct naar Bellagio te gaan, dan heb je nog wat afwisseling. Aan de Lungo Lario Trento stap je op, ter hoogte van Piazza Cavour. De slimmerik koopt online alvast een dagpas om zich na het aansluiten in de rij nergens meer zorgen over te hoeven maken. Ik deed dat niet, liet me verkeerd informeren in de rij en kon daarna opnieuw achteraan sluiten omdat de ticketbalie zich naast de rij bevond.

Eten in Como

Crotto del Sergente, Figli dei Fiori zijn leuk in de stad Como zelf, maar als je de mogelijkheid hebt, raad ik je aan dit lijstje restaurants aan het Comomeer ook even door te spitten. Zo is Trattoria del Glicine echt de moeite waard; het eten is er top en het terras komt rechtstreeks uit je dromen. Met een hemel van lichtjes en kruipplanten en uitzicht op het meer in de verte. Het restaurant ligt net in Cernobbio, dus naast Como. Voor de rest zul je een auto nodig hebben. Ik maakte een klein inschattingsfoutje toen ik bij Osteria Il Governo 1801 zat en niet meer terug kon naar de stad om een uurtje of elf. Gelukkig was meneer de ober niet alleen goed als gastheer, maar ook als chauffeur. Voor een welverdiend fooitje reed hij me een halfuur terug naar de stad (en daarna zelf weer terug). Memorabel verhaal, maar ik raad het je toch af om na te doen.

Overnachten in Como

Ik was zoals eerder gezegd maar alleen, boekte vrij last minute en sliep redelijk eenvoudig, maar helemaal prima. Casa LiLu by Comorooms heeft eenpersoonskamers die netjes, schoon en goed te betalen zijn, dus perfect voor een soloreiziger. Daarnaast zijn er ook tweepersoonskamers. De B&B ligt buiten het Centro Storico, maar wel op loopafstand en daarnaast dichtbij treinstation Como Borghi. In het centrum zijn verder genoeg hotels te vinden, wil je bijvoorbeeld chiquer in hartje stad dan is het knappe Palazzo Albricci Peregrini een dikke aanrader. Je kunt ook overnachten in Milaan – zowel met de auto als met de trein ben je binnen een uur in de modestad. Of ga voor lekker luxe en slaap in een van deze waanzinnige hotels en vakantiehuizen aan het Comomeer.