De cornicello als souvenir brengt levenslang geluk

Als je in Napels bent geweest heb je ‘m misschien wel eens gezien. Een soort gedraaid rood hoorntje dat een beetje lijkt op een klein rood pepertje. Een cornicello is een talisman in de vorm van een hoorntje en brengt geluk. Je ziet ze trouwens niet alleen in Napels, in heel Italië zijn ze groot fan van cornicelli. Wel is het belangrijk dat je iets meer weet over de achtergrond van deze geluksbrengers, er zitten namelijk een paar haken en ogen – of eerder één boos oog – aan…

Een hoorntje maken

Hoornen brengen geluk in Italië, dat zou iets te maken hebben met overvloed en voorspoed. Zo bestaat er een handgebaar dat ‘een hoorntje maken’ heet, dat ongeluk zou afwenden. Hierbij strek je je wijsvinger en pink en buig je de rest van je vingers naar binnen zodat het net hoorntjes lijken. Cornicelli worden overal in Italië gedragen maar het allermeest in de stad Napels, waar het gevaarte curniciello genoemd wordt. Mensen geven de hoorntjes vaak cadeau bij speciale gelegenheden, zoals geboortes, een doop of een bruiloft, om geluk en bescherming te wensen.

Tegenwoordig worden cornicelli gemaakt van verschillende materialen zoals zilver, goud of plastic. Maar oorspronkelijk werden ze gemaakt van koraal en waren ze dus altijd rood. Dit omdat koraal een kostbaar product was en het daarom direct voorspoed en rijkdom met zich meebracht. Tevens staat de kleur rood volgens mythes voor het bloed van je vijanden en brengt daarom geluk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORTUNA • Jewelry (@fortunajewelry_)

De cornicello tegen het boze oog

Volgens mythen en legendes wordt de cornicello gedragen om je te beschermen tegen het boze oog. Het boze oog vond ik ietwat vaag klinken, en toen ik de uitleg las was ik eigenlijk nog meer in de war. Het boze oog staat voor al het slechte in de wereld en schijnt specifiek schadelijk te zijn voor moeders en hun baby’s, fruitbomen (random), melkgevende dieren (oké?), het sperma van mannen (wat is dit) en de krachten van voortplanting. Als je het aan Italianen vraagt zijn ze echter niet zo specifiek. Een cornicello brengt gewoon geluk, basta. Een van de belangrijkste dingen om te weten is dat je een cornicello niet voor jezelf mag kopen, alleen voor een ander. Als je er eentje voor jezelf koopt brengt dat ongeluk.

Wat zou een mooier souvenir zijn uit de stad Napels dan levenslang geluk? Voor iemand die je lief is dan, niet voor jezelf. En tuinen vol fruitbomen en melkgevende dieren. Nee oké, genoeg. Meestal worden cornicelli gedragen aan een ketting, armband of oorbellen. Maar je ziet ze ook veel aan de achteruitkijkspiegels van auto’s hangen. Als je dus ooit besluit je leven te riskeren in een Napolitaanse taxi, of liever gezegd in het Napolitaanse verkeer, maar je ziet een hoorntje hangen, dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken. Het geluk is aan jouw zijde. Tenzij de taxichauffeur er eentje voor zichzelf gekocht heeft, dan kun je beter uitstappen.