6 dingen waar Italië zich afgelopen januari druk om maakte

Van een acteur die vervolgd wordt vanwege een verdwenen kat tot seksuele voorlichting van de paus en een rel over nep-olijfolie in Romeinse restaurants. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie januari 2024

Italiaanse acteur veroorzaakte commotie vanwege verdwenen kat

Nino Frassica wordt onderzocht wegens laster, stalking en aanzetten tot criminele activiteit nadat hij zijn buren beschuldigde van de verdwijning van zijn kat. De acteur kondigde de vermissing van de spierwitte Hiro aan op Instagram, wat leidde tot een grootschalige zoektocht inclusief drones en speurhonden in het Umbrische stadje Spoleto. De beloning voor de terugkeer van de kat werd verhoogd, maar solidariteit veranderde al snel in vijandigheid toen Frassica, zijn vrouw en dochter twee lokale families beschuldigden van betrokkenheid bij de verdwijning. Bij zijn bedreigingen voegde hij ook heel pienter het adres toe van zijn slachtoffers, waardoor het gedrag van Frassica nu zelf maar eens onder de loep genomen wordt.

Oudste man van Italië overleed op 111-jarige leeftijd

111 kaarsjes moest-ie uit proberen te blazen op z’n laatste verjaardag. Tripoli Giannini’s geheimen voor een lang leven waren lichte maaltijden met wijn, geen stress, niet roken en elke dag als een geschenk beschouwen. Giannini was de op één na oudste man in Europa en liet een recordnotering achter. Geboren in 1912 behoorde hij tot het Italiaanse legerinfanteriekorps en beleefde hij twee wereldoorlogen en twee pandemieën. Er zijn overigens nog genoeg honderdjarigen over. Sterker nog: het aantal groeit nog altijd. In 2023 waren er 22.000 mensen 100+ in Italië en het geboortecijfer daalt tegelijkertijd. Meloni heeft aangegeven dat het stimuleren van de geboortecijfers een prioriteit is in 2024, met een budget van €2,5 miljard om het probleem aan te pakken.

Er was een rel over nep-olijfolie die in allerlei restaurants op tafel stond

De prijs van olijfolie loopt dit jaar totaal uit de klauwen en de schaarste zorgt voor een nieuwe slag criminaliteit. In Italië worden de flessen niet zoals in Spanje aan de ketting gelegd tegen gejat, maar vervangen door neppe handel. In zo’n vijftig restaurants in Rome trof de politie zaadolie aan die een kleurtje had gekregen van bladgroen en smaak van bètacaroteen. Op de flessen stond doodleuk ‘Extra vergine made in Italy’. Restaurateurs speelden het spelletje overigens gewoon mee; zij kochten de olie in voor drie euro de liter, terwijl ze dondersgoed weten dat die nu het driedubbele kost. De politie verwacht dat de olijfoliecriminaliteit alleen maar toe zal nemen.

De paus gaf seksuele voorlichting op zijn manier

Er dook een expliciet boekje op van een goede bekende van de paus met aanzienlijke functie binnen het Vaticaan. Daarop voelde il papa zich verantwoordelijk om zich uit te spreken over het bedrijven van de liefde tijdens een doodgewone audiëntie. ‘Seksueel genot is een geschenk van God,’ sprak hij. Pro porno is hij overigens nog altijd niet, al deed hij daar wel een ander boekje over open. Lees hier meer over de seksuele voorlichting van de paus.

Een groep idioten stond massaal de fascistische groet te doen op straat

In Rome was het weer heel even 1924. Daar wordt elk jaar de dood van drie jonge militanten van de nu niet meer bestaande partij Italiaanse Sociale Beweging herdacht. Een bijeenkomst die lokale en regionale autoriteiten al 46 jaar toestaan, maar dit jaar in opspraak kwam vanwege een video vol idiote mannen die met stijve arm massaal de fascistische groet brachten. De menigte verzamelde zich buiten het voormalige hoofdkwartier van de MSI, een neofascistische partij die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en uiteindelijk veranderde in de huidige Fratelli d’Italia-partij van premier Giorgia Meloni. Oppositieleiders eisen nu dan ook een verbod op neofascistische groepen volgens de grondwet van Meloni.

Italiaanse film Io Capitano werd voor Oscar genomineerd

Dé Italiaanse film die je volgende maand moet gaan zien in de Nederlandse bioscoop? Io Capitano. Het is de Italiaanse inzending voor Beste Internationale Speelfilm voor de Oscars, die afgelopen maand de erkenning kreeg en officieel genomineerd is voor de uitreiking in maart. Erkenning kreeg hij overigens al volop op het Filmfestival van Venetië. Hier gaat Io Capitano over.