Waarom je Cortona niet moet overslaan in Toscane

Als je de film Under the Tuscan Sun hebt gezien, ken je Cortona misschien wel en ben je er net zoals ik verliefd op geworden. Cortona is een van de oudste steden van Toscane en omdat het op bijna 500 meter hoogte gebouwd is, heb je een 360 graden uitzicht over de omgeving. Alles aan deze stad ademt nog steeds historie. Als je door de smalle straatjes met voorovergebogen huizen loopt, ga je zo terug in de tijd. Dat gecombineerd met een panoramisch uitzicht over het dal Val Di Chiana en het Trasimeno meer, maken Cortano dé plek in Toscane die je gezien moet hebben. Dan heb ik het over het eten nog niet eens gehad.

Cortona is goed te bereiken vanaf Florence. Zowel met de auto als de bus ben je er binnen anderhalf uur. Perfect voor een dagtrip vanuit de stad maar als je Cortona hebt gezien, wil je er waarschijnlijk net zoals Frances uit de film niet meer weg. Dit kun je er allemaal doen.

Doen in Cortona

» Bezoek Basiliek van Santa Margherita
» Fotografiefestival Cortona on the Move
» Shop keramiek bij Terrabruga
» Ga naar Vicolo Janelli
» Doe een tripje Lago Trasimeno
» Wijn van Fabrizio Dionisio
» Wandel naar Villa Bramasole
» Doe een kaasproeverij bij De Magi

Bezoek Basiliek van Santa Margherita

Deze basiliek is de gebouwd in de 11e eeuw en ligt op het gelijknamige plein. Helaas werd de kerk leeggeroofd en beschadigd tijdens de plundering van Cortona in 1258. Later is deze basiliek herbouwd door Sint Margaretha, de beschermheilige van Cortona. Mooi zijn de eeuwenoude en diepgekleurde fresco’s op het plafond die het leven van deze beschermheilige afbeelden. Zelfs als je niet van kerken houdt, is deze toch echt wel bewonderingswaardig.

Fotografiefestival Cortona on the Move

Als je hart sneller gaat kloppen van fotografie dan moet je naar Cortona on the Move.
Dit is een internationaal fotografiefestival dat ieder jaar plaatsvindt van juli tot en met oktober. De hele stad tovert om tot een grote tentoonstelling met evenementen op straat en exposities in de historische gebouwen die normaal gesloten zijn voor publiek. Fotografen van over de hele wereld komen hierheen om hun unieke perspectieven vanachter de lens te delen. Dit jaar vindt alweer de dertiende editie plaats.

Shop keramiek bij Terrabruga

Cortona staat bekend om haar keramiek en de Italiaanse Giulio Lucarini en zijn vrouw Antonella maken dit al meer dan veertig jaar met de hand. In de jaren tachtig openden zij hun winkel Terrabruga aan de Via Nazionale. Wil je een echt authentiek souvenir scoren? Ga dan voor de groengele bloem. In de Middeleeuwen werd deze nog beschilderd met lood, koper en porseleinaarde.

Ga naar Vicolo Janelli

In Cortona kom je sowieso al ogen tekort als het om historische gebouwen gaat, maar het mooiste straatje is toch wel Vicolo Janelli. In deze straat vind je alleen maar middeleeuwse huisjes waarvan de tweede verdieping ondersteund moeten worden door houten balken omdat ze zo ver over de straat hangen. Loop vanaf hier naar Piazza Garibaldi voor een uitzicht over de vallei en het Trasimeno meer. Je kunt neerploffen op een van de bankjes onder de bomen, natuurlijk met een gelato.

Doe een tripje Lago Trasimeno

Als je in de warmere maanden naar Cortona gaat, wil je misschien niet alleen maar in de stad blijven. Gelukkig is daar het Trasimeno meer op zo’n dertig minuten rijden. Watersporten is hier populair, van wakeboarden tot wind- of kitesurfen en kanoën. Meer zin om te chillen? Er zijn zo’n zeventien strandjes waar je je handdoek kunt uitgooien en waar je een duik in het water kunt nemen. Bijzonder aan dit meer is dat het elk seizoen een andere kleur heeft, van diepblauw tot smaragdgroen. In het midden van het meer vind je drie eilandjes waarvan Isola Maggiore nog steeds bewoond wordt. Je kunt hier met een korte boottocht naartoe.

Wijn van Fabrizio Dionisio

De voormalig advocaat Fabrizio bouwde zijn plattelandshuisje om tot een volledig functionerende wijnmakerij. In 2000 plantte hij de eerste syrahdruiven en nu verkoopt hij zeven labels van ’s werelds beste, biologische syrahwijn. Hij heeft meerdere onderscheidingen gewonnen zoals de Gambero Rosso en de I Vini Veronelli. Op zo’n tien minuten rijden van Cortona vind je zijn landhuis, Il Castagno, vernoemd naar zijn eerste rode wijn. Gelegen tussen de olijfbomen, wijngaarden en zonnebloemvelden kun je een wijnproeverij doen.

Wandel naar Villa Bramasole

Een betere manier om je billen te trainen is er niet. Als je een wandeling door het Toscaanse landschap maakt, ga je heuvel op en heuvel af. In zo’n vier kilometer kun je vanaf Cortona naar Villa Bramasole lopen, ja de villa uit de film Under the Tuscan Sun. Hoewel je de villa niet in kunt omdat hij verhuurd wordt, kun je er wel een glip van opvangen. En de wandeling ernaartoe is al hoogtepunt op zich zo door de bossen en langs de wijngaarden.

Doe een kaasproeverij bij De Magi

Wij Nederlanders zijn er dol op: kaas. Maar ook in Italië kunnen ze er wat van. Sinds zijn twaalfde helpt Andrea De Magi zijn familie in hun kaasbedrijf en ontdekte hij een passie voor de industrie. Met aandacht en precieze onderzoekt hij nieuwe smaken en maakt hij unieke kazen die hem meerdere onderscheidingen hebben opgeleverd. Zin in zo’n kaasproeverij? Boek ruim van te voren je plek in Castiglione Fiorentino. Dit is inclusief een bezoek aan een grot gevuld met stapels oude kaas, een demonstratie van het raffinageproces en een spoedcursus hoe je kaas correct snijdt en combineert met de juiste wijn.