Sagre & raccolte: de leukste oogstfeesten van de herfst

In Italië vind je het hele jaar door sagre, dorpsfeesten die vaak om eten of drinken draaien. In de herfst zijn deze misschien wel het leukst, omdat ze plaatsvinden rondom de raccolta; de oogsttijd. Van truffelfeesten tot het eren van de olijf en zelfs aardappelsagre. In iedere regio wordt er een ander oogstfeest gehouden en een product in het zonnetje gezet. Overal vind je marktkraampjes, live muziek en lange tafels vol met de lekkerste streekproducten. Als je van eten en feesten houdt, is dit de beste periode om naar Italië te gaan.

De leukste oogstfeesten in de herfst

Bra kaasfestival

Van 15-18 september wordt het Bra Cheese festival gehouden in het kleine dorpje Bra in het noorden van Italië. Jaarlijst trekt dit kaasfestijn zo’n 150.000 bezoekers. Je kunt hier, uiteraard, de beste kazen proberen maar er zijn ook gezellige andere activiteiten. Zo kun je uitbuiken bij een film screening of naar een lezing van een kaasprofessional gaan. Het wordt georganiseerd door Slow Food, een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een goed en eerlijk voedselsysteem.

Sagra van de witte truffel in Alba

Alba in Piemonte is de hoofdstad van de witte truffel. Van begin oktober tot begin december staat het hele stadje in teken van de witte truffel. Dit is een van de meest kostbare truffels ter wereld omdat ze zo zeldzaam zijn. Tijdens het oogstfeest ga je terug in de tijd en lopen de dorpsbewoners rond in bijzondere middeleeuwse kostuums. Daarnaast kun je meer leren over de truffeljacht en zelf kooklessen volgen. Het epicentrum van het truffelseizoen bevindt zich op de International Alba White Truffle Fair.

Palingfeest in Comacchio

Vertaald naar het Nederlands betekent Sagra dell’Anguilla ‘feest van de paling’. Klinkt misschien niet heel sexy, maar liefhebbers van vis zitten absoluut goed op dit oogstfeest. Het jaarlijkse festival wordt eind september gehouden in Comacchio. De lokale restaurants maken de meest bijzondere gerechten met paling als basis. Langs de grachten van het historische centrum vind je alle kraampjes met ook andere lokale producten, handwerk en zoetigheden.

Olijvenfeest in Umbrië

Smaakt alles niet beter met Italiaanse olijfolie? Hoe tof als je je zelfgemaakte olijfolie kunt gebruiken. Het plukken van de olijven gaat begin november van start en met name in regio’s zoals Umbrië, Le Marche en Lazio. Dit wordt nog steeds met de hand gedaan en het toffe is dat jij kunt helpen. Van 28 oktober tot 26 november wordt Frantoi Aperti in Umbrië gehouden. Je kunt wandelingen tussen de olijfgaarden maken, de meest verse olijfolie proeven en live muziek luisteren op de dorpspleinen. Een ander bekend olijvenfeest is Olioliva, wat begin november gehouden wordt in Imperia.

Chocoladefestival in Perugia

Grote chocoladeblokken, kunst van chocola en zelfs chocoladekebab. Het Eurochocolate Festival wordt iedere oktober gehouden in Perugia waarbij de plaats maar liefst tien dagen in het teken staat van chocola. Het leuke is, je kunt hier gratis heen. Je vindt er bijzondere soorten chocola, gemaakt met peper of limoncello bijvoorbeeld. Maar ook kunstenaars die de mooiste beeldhouwwerken maken met, juist, chocola.

Het feest van de nougat in Cremona

Torrone is nougat in het Italiaans en volgens inwoners van Cremona werd dit voor het eerst gemaakt in hun dorp. Deze geschiedenis gaat ver terug, naar het jaar 1441, toen nougat voor het eerst werd gebruikt op een bruidstaart. Dit huwelijksbanket wordt tijdens La festa del Torrone, van 11 tot 19 november, nog steeds nagebootst met tafels vol van de zoetigheid.

Certaldo Alto in Toscane

Als je een wijnliefhebber bent, kun je bijna niet anders dan naar Boccacesca in Certaldo Alto gaan. Dit wordt de eerste of tweede week van oktober gehouden. De druiven worden geoogst en alle wijngaarden openen hun deuren om zoveel wijn te proeven als je lief is. Je vindt hier de beroemde Toscaanse wijnen zoals Chianti Classico en Brunello van Montalcino. Er worden tijdens dit oogstfeest kookwedstrijden en demonstraties van bekende Italiaanse koks gehouden. Meer wijnfestivals in Toscane vind je in deze uitgebreide lijst.