Steengoed én betaalbaar: Napels is dé culinaire hoofdstad van 2024

Met Tripadvisor was ik het onlangs absoluut niet eens, toen zij dé top food destinations tipten in Italië. Daar stond het inkoppertje dat Time Out Magazine nu tipt ook in. Maar open deur of niet, dat Napels bij de beste eetsteden ter wereld hoort, valt niet te ontkennen. Het online platform riep ons geliefde Napels uit tot dé culinaire hoofdstad van 2024, en ik praat je toch nog even graag bij waarom je dat retourtje echt zo snel mogelijk moet boeken.

De foodbestemming van 2024

Napels is volgens Time Out Magazine dus de ultieme foodbestemming van 2024, wat werd besloten op basis van het oordeel van duizenden mensen die werden gevraagd naar hoe goed en betaalbaar het is om in hun stad uit eten te gaan. Zeg je eten in Italië, dan noem je pizza, dan noem je Napels. De Napolitaanse pizza ontstond er in de negentiende eeuw als snel en betaalbaar arbeidsvoer en domineert nog altijd het straatbeeld in Napels. De ontelbaar vele oude pizzeria’s rond de Via dei Tribunali gaven de straat zelfs de bijnaam ‘Pizza Street’ en er staan altijd meerdere Napolitaanse pizzeria’s in de prestigieuze 50 Top Pizza-lijst – die je overigens niet in de pizzastraat hoeft te zoeken.

Niet alleen de kwaliteit van pizza’s is top, ook de prijzen zijn dat. Napels is een bijzonder betaalbare stad om uit eten te gaan. Kan ik je vertellen uit ervaring, en benadrukt het onderzoek onder de respondenten. In zelfs de beste pizzeria leg je voor een pizza margherita nooit veel meer dan een tientje neer, een pizza a portafoglio eet je voor een euro opgevouwen uit het vuistje. En dan hebben we het dus alleen pas over pizza.

De keuken van Napels

Want de Napolitaanse keuken staat daarnaast bekend om z’n diversiteit als je verder kijkt dan de pizzeria’s, om eenvoud en de combinatie van land en zee. Gabriela Proietti, een lokale schrijver, vertelt aan Time Out: ‘Deze rijke eetcultuur is overal in de stad te vinden: in de gloeiend hete borden pasta alla genovese en Napolitaanse ragù, de ochtendlijke sugar rush van met ricotta gevulde sfogliatella of in rum gedrenkte babà, een wandeling door de zestiende-eeuwse Mercato della Pignasecca.’ In Napels heb ik zelf denk ik meer gegeten dan ik ooit heb gedaan, waar elke dag begon met die sfogliatella en er op wonderbaarlijke wijze tussen alle vaste eettijdstippen door altijd nog ruimte was voor een cono di fritto misto met vis of groenten, een enorme bol verse mozzarella di bufala zonder poespas of een pizza fritta onderweg.

De levendige volkswijk Quartieri Spagnoli mag je sowieso niet overslaan als je in Napels bent, maar als je op zoek bent naar een goed restaurant kom je bij de vele led-verlichte trattoria-terrassen vaak bedrogen uit als je er zomaar gaat zitten. Al is de ervaring alsnog best leuk. Proietti tipt er Pizzeria Santa Maradona (Via Concordia 7) en  CU.QU. / cucinadiquartiere (Vicoletto Berio 12-13) voor klassiekers met een creatieve draai. Maar blijf er niet alleen hangen, er is nog zo veel meer moois in Napoli.