Tripadvisor vindt dit de 3 top food bestemmingen en daar ben ik het niet mee eens

Ik ben niet de grootste fan van Tripadvisorlijstjes als het gaat om eten. Jarenlang werkte ik als foodjournalist en nooit ben ik het eens geweest met een top 10. De lijstjes worden tenslotte gebaseerd op reviews van de doorsnee mens, die sneller tevreden is en waarvan de mening vaak best wel afwijkt van experts op het gebied van écht goed eten. Zo ben ik het wederom niet eens met het nieuwe rijtje top food destinations in Italië. Maar gelukkig heb ik alternatieven voor je.

Top food bestemmingen volgens Tripadvisor

Allereerst natuurlijk het oordeel van Tripadvisor. Daar kwamen Rome, Florence en Napels uit de bus als beste bestemmingen voor eten in Italië. Natúúrlijk ben ik het daar deels mee eens; met Florence als tweede thuis heb ik ladingen restauranttips neergepend, in Rome ben ik ook aardig wegwijs in het vinden van de beste restaurants en in Napels bevindt zich officieel de beste pizzeria ter wereld. Meerdere zelfs.

Maar de keuze voor deze drie bestemmingen is mijns inziens een schot voor open doel. Iedereen weet dat je er goed kunt eten, iets wat je eigenlijk door heel Italië wel kunt doen. Maar heb je de intentie om echt op een foodtrip te gaan? Dan zoek je iets vernieuwenders op, toch? Samen met mijn Favorflav-collega’s kwam ik tot de conclusie dat wij vier betere bestemmingen voor je hebben.

De top food bestemmingen van nu volgens ons

Bologna

Om te beginnen met Bologna. Ligt in de regio van de Parmezaanse kaas, Parmaham, gevulde pasta, balsamicoazijn en ik kan zo nog wel even doorgaan. Daarbij is het een rauwe, hippe stad waar je perfect zit voor de neotrattoria: een moderne variant op de klassieke trattoria waar Italiaans met een portie lak aan de regels geserveerd wordt. De stad wordt ook wel ‘La Grassa’ genoemd; de vette. Zegt genoeg.

Palermo

Dan Palermo, dé plek voor goed streetfood op Sicilië en een soort Siciliaans Napels. Daarnaast ligt de stad aan zee, dus verse vis in overvloed. Maar wat Palermo op culinair gebied het mooist maakt zijn de vele culturele invloeden die niet alleen te zien, maar ook te proeven zijn. Het eiland was lange tijd in handen van de Arabieren die (toen nog) exotische ingrediënten als amandelen en citrusvruchten inburgerden, die nu onderdeel zijn van bijvoorbeeld veel zoet. Ook Spanje en Griekenland drukten hun stempel op de lokale keuken.

Genua

Ook Genua is een walhalla voor de viseter. Als grote havenstad komt er dagelijks verse vis binnen. Het is de bakermat van de pesto alla genovese en in de smalle caruggi vind je overal traditionele trattorie en bakkerijtjes. Kikkererwtenpannenkoek farinata staat overal op de kaart, evenals zoete en hartige taarten. De lekkerste restaurants en streetfood in Genua vind je hier »

Turijn

Tot slot Turijn: een beetje Frankrijk in Italië. Door de stad vind je veel Franse invloeden en vind je hier veel restaurants die verdacht veel van een bistro weg hebben. Ook globale foodtrends steken hier in het noorden de grens over. Natuurwijn is hier niets nieuws en vegetarisch eten doe je in Turijn zonder moeite. De beste restaurants hebben we ook daar voor je op een rij »