Deze stad is gekozen als Cultuurhoofdstad van Italië 2026

Waar ik nog niet eens weet wat ik vanavond ga eten, weten ze in Italië al wat de Cultuurhoofdstad van 2026 wordt. Vorige week werd L’Aquila gekozen, die als Cultuurhoofdstad van 2026 een symbool zal worden van veerkracht en hoop. In 2009 werd de stad verwoest door een aardbeving, waarvan de gemeenschap nog altijd aan het herstellen is. Met een flinke subsidie kan L’Aquila nu het culturele plan voor over twee jaar op poten gaan zetten, die de stad een nog aantrekkelijkere bestemming zal maken voor een bezoekje.

Cultuurhoofdstad van Italië

Even over die selectieprocedure van de jaarlijks wisselende Cultuurhoofdstad van Italië, die niet over één nacht ijs gaat. Het is een uitgebreid proces dat wordt beheerd door het Ministerie van Cultuur. Steden die geïnteresseerd zijn, dienen een aanvraag in met plannen voor culturele programma’s en evenementen. Een jury van culturele en toerisme-experts beoordeelt de aanvragen op basis van criteria zoals culturele diversiteit, erfgoed en toeristisch potentieel. Uiteindelijk wordt één stad gekozen als Cultuurhoofdstad voor het desbetreffende jaar; een stad die in staat is om een breed aanbod culturele activiteiten te organiseren en een positieve impact heeft op de culturele ontwikkeling van de regio en het land.

L’Aquila Cultuurhoofdstad 2026

In een recente aankondiging van het Ministerie van Cultuur is L’Aquila, de hoofdstad van de regio Abruzzo, unaniem uitgeroepen tot Italiaanse Cultuurhoofdstad voor het jaar 2026. Die komt bijna vijftien jaar na de verwoestende aardbeving met kracht van 6.3 op de Schaal van Richter, die de stad en de omliggende gebieden trof in 2009. De aardbeving kostte meer dan 300 mensen het leven en joeg zo’n 300.000 mensen hun huis uit waarvan er zo’n 60.000 dakloos werden. Burgemeester Pierluigi Biondi ziet de toekenning van de titel als een stap in het genezingsproces. Volgens hem zal het de verliezen aan mensenlevens en de schade aan de stad niet goedmaken, maar biedt het wel een fundament voor het herstel van de gemeenschap.

De stad in Abruzzo is gelegen aan de voet van de Gran Sasso, de hoogste piek van de Apennijnen. Er is genoeg te zien, van de symbolische Fontanelle delle Novantanove Cannelle tot de historische kerk van Santa Maria di Collemaggio. En in 2026 een cultureel program d’r bovenop. L’Aquila krijgt een subsidie van €1 miljoen van de overheid om de culturele ontwikkeling van de stad en omgeving te bevorderen. Het voorgestelde initiatief, genaamd L’Aquila Multiverse City, heeft naast artistieke doelstellingen ook sociaaleconomische. De organisatoren stellen dat het project de vier pijlers van de Nieuwe Europese Agenda voor Cultuur volgt: sociale cohesie, volksgezondheid en welzijn, creativiteit en innovatie, en sociaal-ecologische duurzaamheid.

Capitale della Cultura Italiana 2024 & 2025

Duurt dat je te lang? De Cultuurhoofdstad van dit jaar is Pesaro, waarvoor we je al eerder zes redenen gaven om ernaartoe te reizen. Terwijl L’Aquila zich opmaakt voor 2026, is de Siciliaanse stad Agrigento eerst nog een jaartje Capitale della Cultura Italiana 2025.