Is het een goed idee om in Italië naar de kapper te gaan?

Het antwoord is nee, einde artikel. Oké, ik zal iets meer uitleg geven. Maar de volgende keer dat je in Italië bent en denkt, misschien een goed idee om hier naar de kapper gaan? Doe het dan niet en bedank me later.

Naar de kapper in Italië

Het is nodig om te beginnen met een nuance. Ja, het maakt uit waar je in Italië precies bent. Ja, het maakt uit of je naar een mannen- of vrouwenkapper gaat. Ja, dit is gekleurd door persoonlijke ervaringen, maar toch. In Italië naar de kapper gaan is anders. Mijn ‘eigen’ Italiaanse kapper heb ik alleen gekozen op het feit dat het jarenzeventiginterieur afzichtelijk is, er een tijdschriftenmap en een schaal snoepjes in het wachtgedeelte klaarliggen en er altijd oude dametjes met hun haar in de krul zitten waarmee ik een uurtje Italiaans kan praten. Voor de sfeer dus. Dat ik non stop met slecht haar rondloop is de prijs die ik daar graag voor betaal.

Moderne coupe

Los van mode en Milaan is Italië gewoon ouderwets. Dat is ook wat we er allemaal zo leuk aan vinden. De tijd stil laten staan is waar ze goed in zijn. Moderne concepten landen niet helemaal goed. Dit zie je ook bij kappers. Ik geloof dat er onder Italiaanse kappers ooit een memo rond is gegaan van moderne coupes voor vrouwen. Iets met highlights en iets met een ontzettende hoeveelheid stijltang. Als je hier naar op zoek bent zit je in Italië goed. Maar zoek je iets moderners, dan zou ik zeggen nee. Maar zeg alsjeblief niet tegen je kapper dat je op zoek bent naar iets moderners. Vermijd het woord ‘modern’ gewoon maar. Voor je het weet heb je funky uitstekende plukken aan je kar hangen.

Taal

Taal is, ook bij kappers, soms een obstakel. Als niet terugdeinst voor wat haar-avontuur kun je met handen en voeten proberen duidelijk proberen te maken wat je wilt. Zelf heb ik een tijdje geprobeerd foto’s te laten zien van wat ik precies wilde. ‘Si si si si si’ zeiden ze dan. Waardoor ik – stom – dacht dat ze het begrepen. Nee hoor. Ik liep de kapper in als dertigjarige en kwam eruit als tachtigjarige, maar keurig gecoupte, dame.

Prijs

Dit is zo subjectief als het maar zijn kan, maar kappers vind ik voor vrouwen relatief gezien duur in Italië. In een wilde kappers-opwelling ben ik in Florence een keer langs acht kappers gelopen. De salons waren allemaal behoorlijk fancy, wat toeval kan zijn, maar begonnen met knipprijs vanaf gemiddeld veertig tot vijftig euro. De kapper waar ik na de uitvoerige zoektocht eindigde was een stuk goedkoper, maar ik moest wel de gehele knipbeurt staan en de vrouw hield met een hand haar sigaret vast en met de andere de schaar.

Vrouwen- en mannenkappers

In Italië zijn vrouwen- en mannenkappers vaak gescheiden. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met betrekking tot deze constatering. Want als je kort haar hebt als vrouw of lang haar als man, wat dan? De bovenstaande punten baseerde ik op mijn eigen ervaringen. Maar van wat ik heb gehoord zijn kappers voor mannen (met kort haar binnen de – zucht – norm) een stuk laagdrempeliger, goedkoper en kent naar de kapper gaan over het algemeen minder haken en ogen.