6 redenen om naar Cultuurhoofdstad Pesaro te gaan

Het is een stad waar je weinig, of misschien nog nooit van gehoord hebt, maar Pesaro staat dit jaar in de schijnwerpers. De stad is uitgeroepen tot Cultuurhoofdstad van 2024. Maar ook als dat niet het geval was geweest is deze gemoedelijke kustplaats in het noorden van Le Marche een stad die je eigenlijk niet mag missen.

Doen in Cultuurhoofdstad Pesaro

Rossini

Pesaro is de stad waar de beroemde operacomponist Rossini geboren werd. Veel dingen in de stad staan dan ook in het teken van zijn leven en levenswerk. Je kunt een bezoek brengen aan zijn ouderlijk huis, musea en er wordt elk jaar in augustus een operafestival gehouden om zijn werk levend te houden. Het Teatro Rossini is een aanrader om eens naartoe te gaan, de ouderwetse fluweelrode stoelen, vier rijen balkons, een kroonluchter en imponerende fresco op het plafond zijn een prachtig gezicht.

Veilig fietsen

Fietsen kan Italië soms nogal gevaarlijk zijn, en helemaal in steden. In Pesaro is dat niet het geval, de stad staat namelijk bekend om haar fietsvriendelijkheid. Er is een soort metronetwerk aangelegd, maar dan voor fietsen: de bicipolitana. In de stad kun je op verschillende plekken makkelijk fietsen huren. Er zijn meer dan tien routes die je gemakkelijk volgt door gekleurde lijnen. Zo kun je bijvoorbeeld langs de kust fietsen door de blauwe lijn te volgen.

Palazzo Mosca – Musei Civici

Palazzo Mosca is een paleis gebouwd in de 18e eeuw, dat fungeerde het als huis van de adellijke familie Mosca. Tegenwoordig is het een museum, het Museo della Città. Dit is een relatief klein museum, maar met een imponerende collectie, waaronder een altaarstuk van Bellini. Ook op de binnenplaats van het museum bevindt zich een bijzonder kunstwerk, een wand bestaande uit honderden boeken.

Villa Caprile

Villa Caprile is een beeldschone villa. Het is alsof je in een filmset van een ouderwetse Italiaanse film wandelt als je er rondloopt. Het imposante gebouw wordt omringd door wijngaarden en cipressen en de tuin zelf doet je denken aan een miniversie van Versailles. Maar dan met een Italiaans sfeertje.

Cultuur cultuur en nog meer cultuur

In Pesaro worden veel culturele festivals georganiseerd. Zoals een operafestival, filmfestival en food festival. De vraag is eerder: wat is er niet te doen is op cultureel vlak in Pesaro? De stad is uitgeroepen tot Cultuurhoofdstad van 2024 en daarom worden er dit jaar zelfs nog meer evenementen georganiseerd dan gewoonlijk. Op de site vind je de agenda. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen, concerten en films te zien. In de warmere maanden worden er ook veel evenementen buiten georganiseerd. Kortom, de stad bruist.

Strand

Pesaro ligt aan de kust en daarom is een duik in de Adriatische zee voor of na alle culturele bezienswaardigheden vrij makkelijk. Er zijn meerdere stranden waar je naartoe kunt gaat, zoals bijvoorbeeld Spiaggia Libera Sottomonte Pesaro, een rustig strand aan de voet van een heuvel.

Natuurlijk kun je bezoek aan de cultuurhoofdstad ook combineren met andere onontdekte plekken in Le Marche.