Dit zijn de lekkerste kazen ter wereld volgens kaasexperts
Dat Italiaanse kazen goed in de smaak vallen hoef je mij niet te vertellen en andersom hoef ik je dat waarschijnlijk ook niet te vertellen als je dit artikel vrijwillig leest. Zo doen ze dat als vanzelfsprekend ook bij experts. Jaarlijks worden de World Cheese Awards uitgereikt, dit jaar in Noorwegen en met Italië als grootste prijzenbinnenharker. Maar liefst drie van de lekkerste kazen van dit jaar zijn Italiaans. Maar ook dichtbij is het boffen: twee stuks komen uit Nederland.
World Cheese Awards
Vanwege deze wedstrijd heb ik er weer een nieuwe ambitie bij, en dat is binnendringen tot de hoogste rangen in de wereld der kazen. De experts uit de jury hebben intussen namelijk in totaal 4.502 kazen achter de kiezen uit 43 verschillende landen en dat klinkt me als muziek in de oren. Ze zijn overigens wel met 264 man. Uit die duizenden happen kwam een rijtje Gouden Kazen dat ik hieronder even voor je heb uitgetypt. Leuke inspiratie voor de beste kaasplank ter wereld, wellicht.
De Noorse blauwe kaas Nidelven Blå belandde op numero uno. En al mag Italië dan als enige tre formaggi rekenen tot de lekkerste kazen ter wereld, zijn er twee kaaskoppen die toch echt hoger scoren in de lijst. De één jaar oude Holland Delta en de oude geit van Old Amsterdam staan op acht en negen. Daarna volgt dan eindelijk de Italiaanse delegatie, met de beste Parmezaanse kaas als aanvoerder.
De beste Parmezaanse kaas
Caseificio Rastelli in Rubbiano di Solignano maakt de beste kaas van Italië. Waar dat ligt? Bij Parma natuurlijk, waar het land tussen twee rivieren vele heuvels een klein microklimaat heeft dat ideaal is voor Parmigiano Reggiano. Deze DOP-kaas wordt 30 tot 39 maanden gerijpt (da’s langer dan de ‘standaard’ 20 tot 24) en heeft niet veel meer nodig dat een drupje balsamico. De jury die zich stortte op de structuur, smaak en het aroma herkent gesmolten boter, citrusvruchten en exotisch fruit in de beste Parmezaanse kaas van ’t land.
De lekkerste kazen ter wereld
Maar er staan dus drie Italianen tussen de lekkerste kazen ter wereld: na de Parmigiano Reggiano volgen nog Pirano van La Bufala, een halfharde buffelkaas uit Campania en Lamucca di Castagno uit Emilia-Romagna, een kaas van koemelk die rijpt in kastanjebladpoeder. Het volledige rijtje Gouden Kazen is een rondje om de wereld, met zelfs India present – wat ik eigenlijk alleen ken van de vlakke maar veelzijdige kaas paneer. Komt-ie:
- Nidelven Blå van Gangstad Gårdsysteri, Noorwegen – 11 maanden gerijpte blauwe kaas van gepasteuriseerde koemelk.
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas van Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke, België – Harde, ongepasteuriseerde koemelkkaas, 3 maanden gerijpt.
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen van Dorfkäserei Muolen, Zwitserland – Harde, ongepasteuriseerde koemelkkaas die 8 maanden heeft gerijpt.
- Eleftheria Brunost van Vivanda Gourmet, India – Gepasteuriseerde kaas van koemelk, 0 tot 2 weken gerijpt. Handgemaakt door inheemse gepasteuriseerde wei en room te koken in een traditioneel vat dat lijkt op een wok.
- Müller-Thurgau Rezent van Käserei Müller-Thurgau, Zwitserland – Harde, gewassen korst, gepasteuriseerde koemelkkaas die 11 maanden heeft gerijpt.
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selektion 50% FiT. uit Kärntnermilch, Oostenrijk – Harde, gepasteuriseerde koemelkkaas die 12 maanden heeft gerijpt.
- Michel van Rohmilchkäserei Backensholz, Duitsland – Ongepasteuriseerde kaas van koeien- en geitenmelk, gerijpt gedurende 14 tot 16 maanden.
- Holland Delta, 1 Year Old van Van der Heiden Kaas, Nederland – Gepasteuriseerde koemelkkaas die 1 jaar heeft gerijpt, met een zoete smaak afkomstig van een geheim stremsel.
- Old Amsterdam Goat van Westland Kaasexport, Nederland – Halfharde, gepasteuriseerde geitenkaas, 6 tot 9 maanden gerijpt.
- Parmigiano Reggiano 30-39 Months van Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli, Italië – Kaas van niet-gepasteuriseerde koemelk die 30 tot 39 maanden rijpt.
- Deichkäse Gold van Rohmilchkäserei Backensholz, Duitsland – Harde, ongepasteuriseerde biologische koemelkse kaas die 12 tot 18 maanden heeft gerijpt.
- Sinodun Hill van Norton and Yarrow Cheese, Verenigd Koninkrijk. Zachte, gepasteuriseerde geitenkaas die 1 tot 3 weken heeft gerijpt.
- Goustal La Bergere van Société des Caves, Frankrijk. Zachte, gepasteuriseerde schapenkaas met een rijpingstijd van 6 weken tot 3 maanden.
- Pirano van La Bufalara, Italië – Halfharde, gepasteuriseerde buffelmelkse kaas, gerijpt gedurende 3 tot 6 maanden.
- Lamucca Di Castagno uit Romagna Terre, Italië – Gepasteuriseerde koemelkse kaas die 3 tot 6 maanden rijpt met kastanjebladpoeder.
- Wigmore van Village Maid Cheese, Verenigd Koninkrijk. Zachte, gethermiseerde schapenkaas met een rijpingstijd van 5-9 weken.