Parmezaanse kaas wordt nu gechipt om vervalsing tegen te gaan

Parmigiano Reggiano is wat ons én onze collega’s en buongustai van Favorflav betreft onmisbaar in de keuken. De brokkelige umami-rijke kaas wordt al eeuwenlang gemaakt in Italië. Je zou kunnen zeggen dat de goudgele wielen zo’n beetje hét culturele erfgoed zijn op het gebied van eten en drinken. Iets waar de Italianen multo trots op zijn, mits het een écht parmezaanwiel is.

Chippie in de Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is de meest nagemaakte kaas ter wereld. Ook in de Nederlandse supermarkten liggen er verschillende look-a-likes die zich voordoen als parmezaan, maar waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben. Om die vervalsing nog beter tegen te kunnen gaan worden de Parmezaanse kazen voortaan gechipt.

Wanneer is Parmezaanse kaas écht?

Parmigiano Reggiano mag maar in vijf provincies geproduceerd worden: in Parma, Reggio Emilia, Modena (waar ook de beste balsamicoazijn vandaan komt) en in delen van Mantua en Bologna. Italianen zijn streng met de productieprocessen en hun keurmerk van oorsprong. Alleen kazen die geproduceerd worden in deze regio’s volgens traditioneel recept krijgen het DOP-keurmerk; de benaming voor een typisch Italiaans prodotto agroalimentare – een voedingsmiddel van kwaliteit.

QR-kaas-code

Maar inmiddels zijn er zo veel nepkazen in omloop dat de concurrentiestrijd moordend is, en vooral ook: oneerlijk is. Het is iets waar de echte kaasmakers al jarenlang tegen strijden, en met de nieuwe chip wordt daar een stapje bij gezet. Door de kazen te chippen en te voorzien van een QR-code kunnen kopers zien waar en wanneer de kaas is gemaakt. Tot nu toe zijn er ongeveer zo’n honderdduizend kazen gechipt. De chip is overigens kleiner dan een zoutkorrel en wordt in de korst geplaatst. Geen zorgen dus dat je ‘m per ongeluk meeraspt over je bordje pasta.

Bron: Favorflav