Dit is de allerbeste risottorijst die je kunt kopen

Risotto is een simpel gerecht met weinig ingrediënten, daarom is het belangrijk dat alle ingrediënten van de beste kwaliteit zijn. En dat begint bij de rijstsoort die je gebruikt. Beroemde chefs als Alain Ducasse en Heston Blumenthal zijn fan van Acquerello risottorijst en dan weet je: dit moet wel heel goed spul zijn. Wat is het geheim van deze rijst? Onze collega’s en buongustai van Favorflav leggen uit.

Acquerello risottorijst

Arborio is de meest bekende en best verkrijgbare risottorijst in de supermarkt. Niks mis mee, daar kun je ook lekkere risotto mee maken. Het is rijst met een grote, bijna ronde korrel. Het nadeel van deze rijst is dat de rijst snel te gaar wordt. Daarom zweer ik bij carnarolirijst, rijst met een iets langere korrel. Deze veel geprezen rijst kan vanwege een hoger zetmeelgehalte meer vocht opnemen zonder overgaar te worden. Acquerello van de familie Rondolino gebruikt dan ook deze rijstsoort.

Sinds 1935 oogsten zij Piemontese rijst in de Po-vlakte (arboriorijst wordt overigens ook in de Po-vlakte geoogst). En daar nemen ze de tijd voor: voor het drogen van de korrels trekken ze gerust een jaar uit, voor een deel van de oogst zelfs zeven jaar! De korrels nemen tijdens de bereiding enorm in grootte toe en alle smaak gaat ín de korrel zitten in plaats van erbuiten. Het resultaat is een prachtige romige risotto met een stevige textuur.

Rijstkorrels die dansen in je mond

Een ander deel van het geheim is de behandeling van de rijst. In het eindstadium wordt deze bewerkt met behulp van een speciale machine waarbij de gepolijste rijst aan kwaliteit wint. En in de laatste fase wordt de, voor aanvang van het proces verwijderde kiem, vlak voor het verpakken weer toegevoegd aan de rijst in de vorm van een heel gezonde, aan de kiem onttrokken, olie. Dat is meteen ook de reden dat Acquerello-rijst vacuüm wordt verpakt.

De rijstkorrels die je vervolgens uit de verpakking haalt en je risotto mee maakt, levert rijstkorrels op die, zoals Italianen zeggen, dansen in je mond (‘ballano in bocca’).  Acquerello-rijst is te koop via horeca-leverancier Vanilla Venture.

Bron: Favorflav