Dit is dé truc om je pasta goed op te warmen in de magnetron

Soms, héél soms komt het wel eens voor dat je pasta over hebt. Gelukkig kun je die pasta vaak prima nog de volgende dag eten. Dan is het alleen nog wel de kunst om ‘m weer goed heet te krijgen. Hoe? Daar hebben onze collega’s en buongustai van Favorflav een handige truc voor.

Tuurlijk, je kunt je pasta prima weer opwarmen in de pan. De gouden tip daarbij is door een klein beetje water bij de pasta te gieten. Daardoor krijgt-ie weer die lekkere structuur die hij eerst had. Maar eerlijk: in opwarmen in de pan hebben we niet altijd zin. De belangrijkste reden is de extra afwas die we daarmee veroorzaken. Dan is de magnetron toch een makkelijkere optie. Alleen hoe doe je dat nou op de juiste manier?

De donut-truc

Wat bij het opwarmen van pasta in de magnetron vaak gebeurt, is dat de pasta aan de buitenkant van het bord heet wordt, maar de binnenkant nog koud blijft. Daardoor blijf je opnieuw op die knoppen van je magnetron drukken, ongeduldig hopend op een betere poging. Het gevolg is alleen dat de hete pasta nóg heter wordt en de koude pasta hoogstens een beetje lauwwarm. Hoe fix je dat? Door je pasta in een soort donutvorm op je bord te leggen. Oftewel, duw je pasta naar de randen van je bord en maak een gat in het midden.

Waarom werkt dit?

Waarom werkt deze donutvorm nou zo goed voor je pasta? Magnetrons gebruiken korte elektromagnetische golven om eten op te warmen. Die golven komen vanuit de binnenste randen van de magnetron. Vanuit hier stuiteren ze als het ware op de zijkant van je bord. Om het voedsel op het midden van je bord warm te krijgen, moet de warmte vanuit de buitenkant van je bord naar het midden ‘reizen’. Dat duurt lang. Duw je je eten naar de buitenste randen van je bord, dan hoeft de warmte deze reis niet af te leggen.

Extra tips

Ook bij verwarmen in de magnetron kun je prima wat water over je pasta sprenkelen. Daar krijgt je pasta die zachte structuur van, in plaats van die korstachtige bite die anders ontstaat. Het bord afdekken met vochtig keukenpapier heeft vrijwel hetzelfde effect. En nog een tip: laat je bord altijd eerst een minuutje staan voordat je het gloeiend heet uit de magnetron haalt. Ja, daardoor verbrand je je tong niet, maar je zorgt er zo óók voor dat de warmte even de tijd krijgt om nog goed door je pasta te dringen.

Bron: Favorflav