Boek vandaag nog je trip voor kerst in Milaan – en wel hierom

Een kerstboom met echte Swarovski-kristallen, een hardloopevenement met bebaarde kerstmannen en dé onthulling van de kerstboom van het jaar op Piazza Duomo. In Milaan weten ze wel hoe ze kerst moeten vieren. Dit is waarom jij er ook heen wilt.

7x te doen met kerst in Milaan

Bekijk de Swarovski-kerstboom

In Milaan vind je dus een metershoge kerstboom versierd met alleen maar Swarovski-kristallen. Tot en met 6 januari vind je deze boom middenin winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele. Je kunt er zelf ook een en traditionele kristallen kerstbal kopen waarvan er maar 450 gemaakt zijn, die je vindt bij de Swarovskiwinkel in Milaan. En als je dan toch in de Galleria bent, loop dan even binnen bij Marchesi voor een luxe koffietje met een dolce.

Doe mee aan de kerstmannenrace

Als je wel zin hebt in een rondje hardlopen, kun je op 16 december ook meedoen aan de Kerstmannenrace. Die zondag wordt voor de dertiende keer de Babbo running georganiseerd. Hierbij wordt er een parcours van vijf kilometer afgelegd, maar wel in kerstmannenoutfit compleet met baard. De race is het startschot voor de kerstperiode voor veel Milanezen. Iedereen kan meedoen aan deze run. Inschrijven kost €13 voor volwassenen en €7 voor kinderen.

Ga naar een van de vele kerstmarkten in Milaan

De grootste en meest traditionele kerstmarkt van Milaan is Oh Bej! Oh Bej! wat staat voor ‘Wat mooi! Wat mooi!’. Dat snap ik wel, want overal waar je kijkt zie je kraampjes met handgemaakte accessoires, leren tassen en kerstsnuisterijen. Voor veel Milanezen is het een traditie om hierheen te gaan en panettone te scoren, gepofte kastanjes en vin brulé. De kerstmarkt wordt gehouden van 7 – 10 december als ook Sant’Ambrogio wordt gevierd. Je vindt ‘m bij Castello Sforzesco. Als je deze kerstmarkt net gemist hebt, kun je ook naar Piazza Duomo voor een kerstmarkt. Deze staat er van 1 december tot en met 6 januari. Je kunt hier een snack tijdens de lunch halen of heen voor een gezellige avondwandeling vóór het eten. Op Piazza Spotorno vind je een Green Christmas markt die een duurzame levensstijl promoot met biologisch eten, spulletjes en kerstdecoratie.

Vier Sant’Ambrogio

Op 7 december wordt er in Milaan de feestdag Sant’Ambrogio gevierd. Dit is de beschermheilige van Milaan. Veel Milanezen gaan dan naar kerstmarkt Oh Bej! Oh Bej!, maar een andere traditie is om naar het Teatro alla Scala te gaan, beter bekend als: La Scala. Dit is een van de beroemdste theaters ter wereld waar ballet, opera en andere muziekconcerten worden gehouden. La Prima (de eerste avond in La Scala) is een uniek evenement waar de mooist geklede Milanezen heen gaan. Trek dus je beste jurk of pak uit de kast en reserveer vast voor 7 december.

Eet zoveel panettone als je wilt

Tijdens de feestdagen wordt er in Milaan een heuse panettonetour gehouden waarbij je langs verschillende bakkerijen gaat om de beste panettone te proeven. Klinkt misschien overdreven, maar de panettone is een echte traditie in Italië die erg serieus wordt genomen. Zeker in Milaan, waar het kerstbaksel vandaan komt. Tijdens deze tour kun je traditionele versies proeven, waaronder ook de opgepimte versie met pistacchio erin (mijn favoriet). Bij iedere bakkerij kun je een stuk proberen met een kop thee of een glas wijn erbij.

Bewonder Milaan van boven

Wat is nog beter dan kerst vieren ín Milaan? Alle verlichtingen en versiersels ook even van een afstandje bekijken. Als je naar Parco Sempione gaat, kun je daar de Torre Branca beklimmen. Je hoeft gelukkig niet zelf te lopen, want een lift neemt je voor een paar euro mee naar bijna 90 meter hoogte. Houd er wel rekening mee dat de Torre Branca tijdens lunchtijd gesloten is, maar het is hoe dan ook natuurlijk leuker om erheen te gaan tegen het vallen van de avond.

Ervaar de onthulling van dé kerstboom

Niet alleen voor de kerstmarkt wil je naar Piazza Duomo. Je vindt hier namelijk ook een enorme kerstboom die ieder jaar weer in het teken staat van iets nieuws. Zo is er ooit een digitale installatie geweest en een 25 meter hoge kerstboom versierd met meer dan 30.000 lichtjes. Dit jaar staat de boom in het teken van de Winterspelen die in 2026 in Milaan worden gehouden. Traditiegetrouw wordt de boom op 6 december (de dag voor de feestdag van Sant’Ambrogio) om 5 uur ’s middags onthuld. De sponsor dit jaar is nog steeds geheim.