Dit zijn de duurste stranden om een bedje te huren

Bij een dag strand twijfel ik er niet over om een ombrellone met lettini te huren. Dertig euro voor een hele dag gestrekt gaan zonder reumatische klachten vind ik het dan ook dubbel en dwars waard. Maar consumentenclubje Codacons wees me er gelukkig op dat ik daarom niet richting onderstaande stranden moet gaan met die eis. Daar kan de rekening voor je bedje namelijk de duizend euro overschrijden. Ai.

De duurste stranden van Italië

Inflatie is aanwezig, zo ook op de Italiaanse stranden. Mijn bedje in Viareggio kostte me vorig jaar nog die dertig lappen, nu zit daar blijkbaar een tientje bovenop. Maar dat is veruit niet het ergst wat je kunt treffen en bovendien is Viareggio niet de goedkoopste badplaats – het ligt naast de jetsetbestemming op nummer twee in onderstaand lijstje. Het gemiddelde voor een strandbedje in Italië blijft ondanks de grote prijsstijgingen gelukkig steken op €30 à €35, tenzij je naar een luxe lido als een van deze elf gaat. Je huurt er overigens gelijk een soort volledige woonkamer op het strand, dat je het vast weet, soms zelfs met magnumfles drank erbij.

1. Le Cinque Vele Beach Club in Marina di Pescoluse (Puglia)

€1.010 voor een partytent met tafel, vier ligbedden en strandlakens. Maar daar krijg je dan wel weer aperitivo bij.

2. Twiga in Forte dei Marmi (Toscane)

€600 voor een Arabische tent (?) met sofa, twee kingsize ligbedden, twee normale ligbedden, regisseursstoeltje en een bijzettafel.

3. Hotel Excelsior in Lido di Venezia (Venetië)

€ 515 voor een hut met ligbed, matras, kussen, twee ligstoelen met kussens, een tafel, vier klapstoelen en drie strandlakens.

4. Augustus Hotel (Toscane) & Nikki Beach (Sardinië)

Augustus Hotel in Forte dei Marmi: €500 voor een deluxe tent met een queen size bed, twee normale ligbedden, een ligstoel en een kluis om je resterende geld in op te bergen als je dat nog hebt na deze uitgave.

Nikki Beach in Costa Smeralda: €500 voor een ‘Iconic Beach bed’ wat dat ook mag betekenen met een magnum rosé of normale fles champagne.

5. Hotel Romazzino in Costa Smeralda (Sardinië)

€200 per persoon voor één ligstoel en een parasol. Dat klinkt als een ‘koopje’, maar je krijg dus één stoel, geen bed, en een doodgewoon parasolletje in plaats van een tent.

6. Eco del mare in Lerici (Ligurië)

€352 voor een deluxe cabine met parasol, twee ligbedden en twee badlakens.

7. Lido Pettolecchia in Savelletri (Puglia)

€300 euro voor een partytentje met plek tot vier personen, geen idee wat je er bij krijgt. Hopelijk wel gewoon vier ligbedden.

8. Des Bains in Venezia (Venetië)

€230 voor nog zo’n tent maar dan met een tafel met vier stoelen, een ligbed met matras en twee ligstoelen.

9. Phi beach in Baja Sardinia (Sardinië)

€180 per persoon voor een ligbed, badlaken, drankje, fruit, water en lunch. Komt in de buurt van redelijk normaal, afhankelijk van hoeveel fruit je krijgt en hoe uitgebreid je lunch is.

10. Capri Beach Club Da Luigi (Capri)

€100 toegang tot de beachclub met een bedje of ligstoeltje, plus een consumptie in het restaurant. Wil je een parasol erbij, dan is het een extra vijftientje, een cabina plus twintig en een badlaken nog tien. €145 dus voor de hele rambam.