Waarom de coolste films en boeken zich afspelen in Napels
De romans van Elena Ferrante, Gomorra, The Hand of God… het lijkt wel alsof elke filmmaker en schrijver spontaan inspiratie krijgt van Napels. Maar wat is toch die magie van de stad? En welke boeken, series en films moet je op je lijst zetten?
Als Berlijn de stad was van de jaren twintig van de vorige eeuw, dan is Napels dat van deze eeuw. Dat schrijft Tobias Jones van The Guardian. Milieuproblemen, criminaliteit en fake news: de thema’s van deze tijd passen allemaal perfect bij Napoli. Hij vergelijkt de stad ook met het New York van de jaren tachtig: een urban jungle, een tikkie gevaarlijk maar ook extreem creatief. Dat gevaar zit trouwens niet alleen in de maffia, maar ook in de altijd dreigende Vesuvius.
Lekker contrasterend
Napels is een stad van contrasten, dat weet iedereen die er is geweest. Ongepolijst en beeldschoon, rauw en barstensvol cultuur, ongrijpbaar en een stad van het volk. Uit al die contrasten bloeien meesterwerken op die ook ver buiten de stad een succes worden. Ze spelen telkens in op die tegenstellingen: ontluikende vriendschappen in een keiharde buitenwereld, de decadentie van het maffialeven tegenover de armoede in de rest van Napels, familiedrama ten tijde van Maradona’s grootste succes.
Waar je films over Rome kijkt om weg te dromen, kijk je films over Napels voor een keiharde realitycheck. Je wordt meegezogen, omver geworpen en voelt je na afloop waarschijnlijk beter over je eigen leven. Ze nemen je mee naar de onderwereld, naar het Napels van de jaren vijftig en naar diep persoonlijke verhalen.
Onze favoriete boeken, series en films over Napels
De Napolitaanse romans
(De geniale vriendin, De nieuwe achternaam, De verdwenen dochter en Het verhaal van het verloren kind)
Plot: De serie volgt de levens van twee vriendinnen, Elena en Lila, in een arme wijk van Napels vanaf hun jeugd in de jaren vijftig tot volwassenheid.
Waarom: De diepgaande karakterontwikkeling en rauwe weergave van Napels. Je hebt het idee dat je zelf je jeugd hebt doorgebracht in de stad. Oh, en De geniale vriendin is ook net uitgeroepen tot beste roman van de 21e eeuw.
Wat: Boeken van Elena Ferrante en serie op NPO Plus en HBO Max.
Gomorra
Plot: Een aangrijpend inkijkje in de Napolitaanse maffia, de Camorra, en de invloed die de criminele organisatie heeft op de stad.
Waarom: Een realistisch beeld van de maffia, waarin ook volop ruimte is voor Napolitaanse tradities en het normale leven in de stad.
Wat: Boek van Roberto Saviano, film op verschillende streamingkanalen en serie op Netflix en HBO Max.
The Hand of God
Plot: Deze semi-autobiografische film speelt zich af in de jaren tachtig en is een coming-of-age met de opkomst van Diego Maradona als achtergrond.
Waarom: De film raakt je door het persoonlijke verhaal, brengt Napels prachtig in beeld en laat zien wat Maradona voor de stad heeft betekend.
Wat: Film door Paolo Sorrentino op Netflix.
Mixed by Erry
Plot: Waargebeurd verhaal over twee Napolitaanse broers die een muziekrevolutie startten door mixtapes op cassettebandjes te verkopen. Ze groeien hard en gaan nog harder ten onder.
Waarom: Het verhaal boeit, maar de sympathieke personages en de humor gecombineerd met misdaad stelen de show.
Wat: Film door Sydney Sibilia op Netflix.
Ook niet gek: de muziek
En dan hebben we het nog niet eens over de Napolitaanse muziek gehad. Die is net zoals Napels een mix vol culturele invloeden, die via de haven de stad binnenkomen. The Guardian maakte een playlist die alle stromingen laat horen, van reggae tot jazz en hip-hop.