Onze favoriete romans van Italiaanse auteurs

Mei betekent meivakantie en wat is er lekkerder dan even helemaal je dagelijks leven vergeten en even wegduiken in een boek. En niet zomaar een boek. Een Italiaanse roman van onze boekenlijst van favoriete Italiaanse auteurs, waardoor je je ook nog eens gemakkelijk in Italië waant. Of dat je nou vanaf een zonnig terras doet of op een regenachtige ochtend vanuit je bed, dat maakt niet uit.

8x favorieten van Italiaanse auteurs

1. De geniale vriendin – Elena Ferrante

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin Lila en Elena opgroeien samen in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met studeren. Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wel verder studeren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. Het is een verhaal over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen. Wanneer je aan de eerste begint is ook het lezen van de opvolgende drie boeken een gegeven. Van dit boek is ook een serie gemaakt, L’amica geniale, te zien op HBO.

De geniale vriendin, Elena Ferrante – €15,00 »

2. Het licht van de lente – Franco Faggiani

Dit boek illustreert goed hoe het leven er in kleine dorpjes er in Italië uitzag ten tijde van armoede en onrust. Het speelt zich af in 1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn familie in Prazzo, een arm dorpje in de Valle Maira in Italië. Men leeft er van houthakken, landbouw en veeteelt. Het is een treurig bestaan: alle jonge mannen vertrekken uit het dorp, huis en haard achterlatend, op zoek naar een inkomen. Als dan ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, blijven alleen nog de vrouwen en kinderen in armoede achter. Giacomo’s grootvader, die rijk is door handel in pruiken en zijn vermogen in de oorlog alleen maar ziet groeien, draagt zijn kleinzoon Giacomo op om naar de verlaten valleien af te reizen en de achtergebleven vrouwen te overtuigen hun haar te ruilen voor stoffen en kleine geldbedragen. Giacomo ontdekt hoe de vrouwen leven, leert hun normen en waarden en ziet hoe ze een zijn met de natuur. Zo leert hij de wereld met andere ogen te zien.

Het licht van de lente, Franco Faggiani – €22,99 »

3. Antonio’s oog – Raffaella Romagnolo

In deze roman reis je mee met de jonge Antonio Casagrande, die opgroeit in een weeshuis Pammatone in Genua. Hij wordt gepest en de kans dat hij door een familie geadopteerd wordt of door een boer als knecht wordt gekozen, is klein. Wie zit er nou te wachten op Antonio, die aan één oog blind is? Maar op zijn twaalfde wordt hij tot zijn verbazing door fotograaf Alessandro Pavia als assistent aangenomen. Samen reizen ze heel Italië door. Als Antonio zijn eerste foto’s mag maken en door de lens naar de geportretteerde kijkt, begint zijn blinde oog te flikkeren en ziet hij hoe die persoon zal gaan sterven. Je leest hoe Antonio’s leven beïnvloed wordt door deze gave. Op de achtergrond lees je hoe Italië de eerste stappen zet naar de eenwording van het land.

Antonio’s oog, Raffaella Romagnolo – €14,99 (ebook) »

4. Terra di Sicilia – De terugkeer van de patriarch – Mario Giordano

In het laat-19e-eeuwse Sicilië groeit Barnaba Carbonaro op in armoede en werkt hij al op jonge leeftijd in de citrusproductie. De traditionele waarden van Sicilië botsen met de snel veranderende wereld van industrialisatie. Barnaba verlangt naar avontuur en zakelijk succes. In München ontdekt hij de Duitse vraag naar citrusvruchten en vitamines. Met humor en lef wordt hij een gerespecteerd citrushandelaar en bouwt hij een fortuin op, maar zijn pad is vol uitdagingen. Hij krijgt vierentwintig kinderen en verliest uiteindelijk al zijn rijkdom.

Terra di Sicilia – De terugkeer van de patriarch, Mario Giordano – €26,99 »

5. In het diepe – Fabio Genovesi

Eigenlijk is dit meer een zomer- dan een voorjaarsboek. Het staat namelijk vol zomerse taferelen (lees: zomerdagen, ijs en zout zeewater) maar vabbè, in mei kan ook. De zes jaar oude Fabio Mancini groeit op in een klein Toscaans kustplaatsje. Hij woont daar met zijn lieve, zwijgzame vader, beschermende moeder, zijn oma en zijn negen oudooms, die hem mee uit vissen nemen en paddenstoelen met hem zoeken. Zijn chaotische, enorme familie lijkt onoverwinnelijk, tot een onverwachte gebeurtenis op kerstavond hun wereld op zijn kop zet: Fabio’s vader valt van een ladder en raakt in coma. Fabio besluit zijn vader elke week voor te lezen uit een van zijn handboeken, die hij wekelijks bij de kraam van mevrouw Stella koopt. Maar de vraag is of zijn vader ooit wakker zal worden.

In het diepe, Fabio Genovesi – €22,99 »

6. De hemel verslinden – Paolo Giordano

Een makkelijk weg te lezen boek over vriendschap. Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd veranderen. De drie jongens worden samen opgevoed door Nicola’s religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen.

De hemel verslinden, Paolo Giordano – €15,00 »

7. Bloemen van steen – Ilaria Tuti

Dit verhaal is zowel ontroerend als inspirerend. Je volgt de lotgevallen van vijf bijzondere vrouwen door de ogen van Agata, een jonge vrouw die tegelijkertijd moet zorgen voor haar stervende vader. Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven brengen ze manden vol voedsel en munitie omhoog naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Bloemen van steen, Ilaria Tuti – €21,99 »

8. Kalme chaos – Sandro Veronesi

Deze laatste tip is zo’n boek dat wanneer je begint met lezen je niet meer kunt wegleggen. Pietro Paladini heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij ’s ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe. Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. De bezorgdheid om zijn dochter neemt bizarre vormen aan. Overdag verblijft hij in zijn auto die hij heeft geparkeerd bij haar school en wacht hij tot zij weer naar buiten komt. Familieleden en collega’s komen hem op die plek opzoeken. Gaandeweg ontdekt hij de schaduwzijde van mensen die hij aanvankelijk als succesvol beschouwde.

Kalme chaos, Sandro Veronesi – €15,00 »