Deze films opgenomen in Italië wil je zien

Ook Hollywood heeft Italië ontdekt en het land is het decor voor veel films. Van hopeloos romantische verhalen tot op waarheid gebaseerde drama; dit zijn mijn favoriete films die opgenomen zijn in Italië. Waarschijnlijk met eentje in de lijst waarvan je dat niet eens wist…

House of Gucci

Een van mijn favorieten, met de sterrencast Lady Gaga, Jared Leto en Al Pacino. In deze film krijgen we een kijkje in het Italiaanse modehuis Gucci en dan met name in het leven van Maurizio Gucci (Adam Driver) en zijn vrouw Patrizia (Lady Gaga). Dat is nogal turbulent. We zien hoe Patrizia probeert om Maurizio Gucci te verleiden en dan na 12 jaar eindelijk met hem trouwt. Het is alleen geen liefdesfilm, want in 1995 werd Maurizio dood gevonden en wees al het bewijsmateriaal naar Patrizia. Veel drama dus, afgewisseld met een portie zeer mooie Italiaanse mode en heel veel shots van Italië. In de film kun je wegdromen bij de 16e-eeuwse Villa Balbiano aan het Comomeer, modestad Milaan waar scènes opgenomen zijn in het beroemde winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele II, en de bruiloft in de Santa Maria-kerk in Portico.

Eat, Pray, Love

Deze film is deels opgenomen in Italië en vooral de restaurantscènes en het geflirt van de Italiaanse mannen vind ik fantastisch. Eat, Pray, Love is een waargebeurd verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf. Julia Robert speelt de Amerikaanse Elizabeth die alles opzegt, zowel haar baan, huis als relatie, om naar Italië te vertrekken. Haar droom is om Italiaans te leren en vooral om zichzelf eens lekker te laten gaan, wat resulteert in een te strakke spijkerbroek. Het eerste deel van de film speelt zich af in Rome, met een fantastische zonsondergang op de Engelenburcht. Ook Napels komt voor in de film, met natuurlijk de beste pizza ter wereld. Geïnspireerd? Je kunt zelf alle restaurants afgaan van de film Eat, Pray, Love.

The Tourist

Een spannende film waarin we Johnny Depp zien schitteren als een Amerikaanse toerist die verzeild raakt in een web van leugens van een bloedmooie Interpol agent. Een rol die op het lijf geschreven is voor Angelina Jolie. De film laat mooie beelden van Venetië zien, met als hoogtepunt het vijfsterrenhotel Danieli en een spannende achtervolgingsscène die zich afspeelt op de Rialtomarkt. Natuurlijk zie je ook de grachten van Venetië voorbij komen, en als je zelf een keer in Venetië bent, kun je ook in het echt een koffie drinken bij hotel Danieli. Reken dan wel op zo’n €20 voor een cappuccino. Maar je betaalt dan óók voor het waanzinnige uitzicht over het water en het is even net als in de film.

Wonder Woman

Oké oké, een typische chick flick, maar wel een hele goede. In Wonder Woman zien we Diana Prince (gespeeld door Gal Gadot) een Amazone spelen die haar eiland verlaat om de Eerste Wereldoorlog te stoppen. Hoewel het niet lijkt alsof deze film in Italië is opgenomen, is dat toch echt zo. De film begint op het (fictieve) eiland Themyscira, maar alle beelden zijn gemaakt op verschillende plekken in Italië. Vooral in de stad Matera, met de grotwoningen die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. Het uitzicht vanaf het eiland is eigenlijk de Amalfikust en ook het strand van Palinuro in Campania is gebruikt voor de film.

Under the Tuscan Sun

Wegkwijlen bij de mooiste beelden van Toscane? In Under the Tuscan Sun zien we de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes, gespeeld door Diane Lane, een villa kopen in Toscane. Natuurlijk in een opwelling, want na een scheiding is dat natuurlijk het beste plan. De film speelt zich af in Cortona in Villa Bramasole, een gigantisch huis met zwembad en landgoed eromheen. Beelden van het uitzicht over Toscane worden gecombineerd met het historische dorpje Cortona waar het typische Italiaanse leven zich afspeelt. Ook komen er beelden langs van Positano waar de knappe Marcello woont en waar Frances een kortstondige affaire mee heeft. We willen je wel waarschuwen, als je deze film kijkt, is de kans groot dat je daarna zelf naar Italië wilt verhuizen. Mocht dat nog even niet lukken, dan kun je de villa uit de film wel huren!

The Godfather

Klassieker The Godfather gaat over de ontwikkeling van de maffia in Amerika, waarbij de Italiaanse Vito Corleone (gespeeld door Marlon Brando) een imperium opbouwt in New York. Deze machtige man houdt zich bezig met duistere zaakjes en al snel ontstaat er een mini-oorlog tussen verschillende maffia families. Hoewel het verhaal zich dus afspeelt in de States, komt er genoeg Italië naar voren. Met name Sicilië waar Al Pacino, die de zoon Michael Corleone speelt, naar het geboortedorp wordt gestuurd. In deel twee van deze film worden hier ook scènes opgenomen van de kindertijd van Vito en komt Bar Vitelli voorbij die je in het echt kunt bezoeken.

Beeld: The Tourist, imdb