Foodtrends van het afgelopen jaar in Italië

Je kunt natuurlijk foodtrends voorspellen met heel een vooruitziende blik, maar de vraag is altijd of deze uitkomen. Bovendien zal ik daar toch net even meer tijd voor moeten doorbrengen in het hol van de leone: het Italiaanse foodlandschap zelf. Ik praat je dus liever lekker waarheidsgetrouw bij over de trends die er daadwerkelijk waren in het afgelopen jaar. Op deze tien dingen werd dit jaar volop gegoogeld in Italië. Kun jij er gewoon de trend mee zetten in eigen land, het komende jaar. Alhoewel… in het land der tradities is de traditie koning – al is het lijstje exotischer dan vorig jaar. Met name de nummer één.

Foodtrends 2024 in Italië

10. Casatiello napoletano originale

Is en blijft een klassieker: dit Napolitaanse paasbrood bomvol vleeswaren en kazen, heeft z’n charme nog nooit verloren. Perfect voor Pasen, maar eerlijk? Het smaakt eigenlijk het hele jaar door goed.

9. Finocchi gratinati al forno

Een lekker simpel gerecht met venkel uit de oven, afgemaakt met een krokant laagje kaas. De anijssmaak van de venkel krijgt een mooie tegenhanger in de hartige gratin. Comfortfood pur sang.

8. Smash burger

Dit Amerikaanse fenomeen is in Italië helemaal ingeburgerd (ha!). Dunne, krokante burgers met wat zooi erop – gewoon lekker en recht voor z’n raap. Al moet ik zeggen dat mijn burgeruitstapjes in Italië doorgaans alle kanten op gaan en je ook echt een heel zielig broodje op de stoep kunt krijgen.

7. Insalata di riso

Oud maar goud: de koude rijstsalade blijft een topper in de zomer. Met kleurrijke groente, tonijn en augurk is het een fijne picknickmaaltijd voor zonnige dagen.

6. Capretto al forno

Geitenvlees uit de oven, kruidig en mals. Dit traditionele gerecht heeft vooral tijdens feestdagen een vaste plek op tafel, maar verdient eigenlijk wel wat meer bekendheid buiten Italië.

5. Risotto alla monzese originale

Deze risotto met saffraan en worst komt uit Monza en weet precies de juiste snaar te raken. Romig, vol smaak en met die typische gouden kleur.

4. Funghi sott’olio

Ingelegde paddenstoelen in olijfolie, met een vleugje knoflook en kruiden. Ideaal als antipasto, op bruschetta of gewoon opgesnoept uit het versgemaakte potje. Het recept voor funghi sott’olio heb ik hier voor je »

3. Spätzle

Hoewel dit deeggerecht oorspronkelijk uit Duitsland komt, heeft het een warm thuis gevonden in Noord-Italië. Met boter, salie of een andere stevig smakende saus is het een favoriet in de bergen.

2. Lenticchie

Going out without a bang: linzen stonden vorig jaar nog op numero uno, nu op numero due. Dat er linzen gegeten worden in Italië wist ik wel, maar dat men er zoveel op blijft zoeken begrijp ik niet. Nu worden er ook heel wat linzen verbouwd in Italië, met name Umbrië. Misschien weet men niet wat-ie er mee aanmoet. Daarbij: ik denk dat er geen land is waar de foodtrends zo klassiek zijn als die in het rijtje dat ik zojuist heb uitgeschreven. Uitzonderingen zoals de nummer één daargelaten.

1. Crumbl cookies

Deze dikke, chewy koekjes met royale toppings zijn overgewaaid uit de VS en een hit in Italië. De franchiseketen opende afgelopen jaar ook in de laars, en sloeg blijkbaar goed aan. Of het riep vragen op, waardoor met Googelde.

Foodtrends van 2023

Psst… beetje benieuwd geworden wat dat lijstje van vorig jaar dan was? Komt-ie:

10. Pesto genovese
9. Cazagatti (gefrituurde polenta en bonen uit Emilia-Romagna)
8. Crema caffè
7. Frappé (oude Italiaanse carnavalssnack of koude koffie)
6. Tette delle monache
5. Valdostana (een soort cordon bleu)
4. Gnocchi di zucca senza patate
3. Scammaro (pasta-frittata)
2. Bigoli (dikke vette spaghetti)
1. Linzen