Foodtrends van het afgelopen jaar in Italië

Je kunt natuurlijk foodtrends voorspellen met heel een vooruitziende blik, maar de vraag is altijd of deze uitkomen. Bovendien zal ik daar toch net even meer tijd voor moeten doorbrengen in het hol van de leone: het Italiaanse foodlandschap zelf. Ik praat je dus liever lekker waarheidsgetrouw bij over de trends die er daadwerkelijk waren in het afgelopen jaar. Op deze tien dingen werd dit jaar volop gegoogeld in Italië. Kun jij er gewoon de trend mee zetten in eigen land, het komende jaar. Alhoewel… in het land der tradities is de traditie koning.

Foodtrends 2023 in Italië

10. Pesto genovese

Daar hoef ik geen woorden aan vuil te maken. En een trend zul je er ook niet mee gaan zetten. Maar dat pesto alla genovese nog altijd in de smaak valt in en buiten Italië, da’s wel duidelijk.

9. Calzagatti

Dit is dan weer een minder bekende. Calzagatti zijn antipasti of snackies uit Emilia-Romaga, van rondom Modena om precies te zijn. Het is een armeluisgerecht dat polenta en bonen combineert, en deze in een krokante jas hijst in de frituur.

8. Crema caffè

Ja! Deze koffietoet kennen we ook. En die maak je op déze manier ontzettend snel en makkelijk thuis.

7. Frappé

Deze zoekterm is een beetje verwarrend. Frappe is namelijk een oude Italiaanse carnavalssnack gemaakt van gefrituurde deegreepjes, die hun oorsprong vinden in Midden-Italië. Frappé staat echter ook gewoon op de kaart tegenwoordig in de koffiebar; als je die bestelt, krijg je een soort ijskoffie die eigenlijk uit Griekenland komt en een Franse naam draagt. Erg modern, van de traditionele Italianen.

6. Tette delle monache

Vertaald: nonnenborsten. Waarom ze niet gewoon vrouwenborsten heten in plaats van nonnen, kan ik je niet vertellen, maar waar ze hun naam aan danken is wel te zien aan het uiterlijk. De dolce komt uit Puglia en het zijn een soort zachte, ronde soezen gevuld met crème en versierd met poedersuiker.

5. Valdostana

Een soort cordon bleu, maar dan uit Valle D’Aosta: rundvlees met fontina, ham en een paneerlaag erom. Vooral populair in het najaar en de winter. Valdostana staat meestal voor dit specifieke gerecht, maar kan ook verwijzen naar iets dat bereid is op z’n Valle D’Aostaans, om het maar even ‘mooi’ te vertalen.

4. Gnocchi di zucca senza patate

Wellicht de Italian approved versie van de courgetti: gnocchi gemaakt van pompoen zónder aardappel. Met alleen pompoen, bloem en eieren maak je op dezelfde wijze gnocchi, waardoor je een lichter gerecht op tafel zet.

3. Scammaro

De frittata di scammaro is een foodtrend die z’n koffers ook tot over de grens van Italië heeft meegenomen. Althans; voor de rest van de wereld was het de pastafritatta zelf die de reuring veroorzaakte. In Italië zocht men massaal naar de scammaro, een relatief magere variant die in de vastentijd gegeten wordt in Napels. Hij wordt gemaakt van pasta met ansjovis, olijven, kappertjes, rozijnen en pijnboompitten. Het zetmeel houdt de boel bijeen wanneer de frittata gefrituurd wordt, en zo knapperig eruit komt dat je ‘m makkelijk snijdt en uit de hand eet.

2. Bigoli

Bigoli is een stevige pastasoort, een soort hele dikke spaghettt. Hij komt het meest in de buurt van pici, een iets bekendere met de hand gerolde pastasoort uit het zuiden van Toscane. Bigoli komt uit de Veneto-regio en dankt z’n naam aan de machine waarmee hij gemaakt wordt: de Bigolaro.

1. Lenticchie

Going out without a bang: linzen. Dat er linzen gegeten worden in Italië wist ik wel, maar dat het zoektrend numero uno is verbaast me wel iets. Nu worden er ook heel wat linzen verbouwd in Italië, met name Umbrië. Misschien weet men niet wat-ie er mee aanmoet. Daarbij: ik denk dat er geen land is waar de foodtrends zo klassiek zijn als die in het rijtje dat ik zojuist heb uitgeschreven.