7 geheimen die je niet wist over het Vaticaan
Het Vaticaan is het kleinste land ter wereld, het heeft z’n eigen regels, de nationale taal is Latijn en priesters zijn er meerdere malen vieze mannetjes gebleken in plaats van vroom. Tell me something I don’t know. Om je dingen te vertellen die je nog niet wist over het Vaticaan, ben ik er vandaag. Zeven geheimen die niet per se staatsgeheimen zijn, maar die je heus nog niet kende. In ieder geval niet uit je hoofd.
1. Er woonden de grootste wijndrinkers ter wereld
Oké, oké, gedateerde bron, maar toch een leuk feitje. Vaticaanstad consumeerde in 2012 meer wijn per hoofd van de bevolking dan welk ander land ook. De gemiddelde Vaticaanstedeling dronk 74 liter wijn per jaar, wat zo’n 98 flessen zijn. Volgens sommigen was dit te verklaren doordat het Vaticaan een belastingparadijsje is en in de “spaccio dell’Annona” – soort smokkelsupermarkt – lekker taxfree geshopt kon worden door iedereen met een Vaticaanpas. Anderen gooiden het op een vertekend beeld van de statistieken op basis van landgrootte; de nummer twee en drie in het rijtje waren Luxemburg en Andorra. Daarbij wonen er geen kinderen in Vaticaanstad. Hoe dan ook, het was een jaar voor in de boeken.
2. De paus heeft geen bescheiden optrekje
Het Apostolisch Paleis, waar de pauselijke appartementen zich bevinden, beslaat ongeveer 5.000 vierkante meter en heeft meer dan 1.400 kamers. Het dient als de officiële residentie van de paus.
3. Het Vaticaan gelooft in aliens
In 2009 kondigde de pauselijke astronoom, pater José Funes, aan dat het bestaan van buitenaards leven niet in strijd is met de katholieke leer. Het Vaticaan heeft zelfs een observatorium genaamd de Vaticaanse Sterrenwacht, dat al sinds 1582 actief is en zich toelegt op het bestuderen van astronomie.
4. Witte rook? Witwassen
In het verleden is de Vaticaanse Bank betrokken geweest bij vele financiële schandalen, waaronder beschuldigingen van witwassen van geld en onregelmatige financiële transacties. Een van de bekendste gevallen was in de jaren 1980, toen de bank betrokken was bij het witwassen van geld voor de Banco Ambrosiano, een Italiaanse bank die later failliet ging. Roberto Calvi, de voorzitter van de bank en nauw verbonden met het Vaticaan, werd later dood aangetroffen onder de Blackfriars Bridge in Londen in wat leek op een moord. De laatste twee pausen hebben hervormingen doorgevoerd voor meer transparantie en controle.
5. Het bouwen duurde even
De bouw van de Sint-Pietersbasiliek duurde meer dan 100 jaar en werd voltooid in 1626. Verschillende architecten, waaronder Michelangelo en Gian Lorenzo Bernini, waren betrokken bij het ontwerp en de bouw.
6. Het Vaticaan gaf niet lang geleden een conferentie over exorcisme
In 2018 organiseerde het Vaticaan een internationale conferentie over exorcisme, waarin priesters en experts op het gebied van demonologie bijeenkwamen om te discussiëren over het toenemende aantal gevallen van bezetenheid en de behoefte aan opgeleide exorcisten. Er werden cursussen gegeven over duiveluitdrijving.
7. Er zijn kamertjes met pornografisch materiaal in het Vaticaan
Hoewel de Vaticaanse Musea bekend staan om hun uitgebreide collectie kunstwerken, hebben ze ook een verzameling ‘verboden’ kamers, zoals de Stanze di Raffaello (Rafaëlkamers), die beperkt toegankelijk zijn. Deze kamers bevatten kunstwerken die soms als te expliciet werden beschouwd voor het grote publiek.