Pasta te gaar gekookt? Geeft niet, zo los je het op

Het kan natuurlijk iedereen gebeuren. Je hebt alles gelezen wat je kon vinden over pasta koken: hoeveel water, hoeveel zout, wel of niet afgieten, wat je met dat pastawater doet, en een van je levensmotto’s tegenwoordig is al dente. En toch overkomt het je een keer: de pasta te lang laten koken! Wat doe je dan? Onze collega’s en buongustai van FavorFlav arrivano al salvataggio.

Red te gaar gekookte pasta

Nadat je de imaginaire berispingen van je af hebt laten glijden, besef je dat eten weggooien nog veel stommer is. En ook echt niet nodig! Verdring de kleine boze Italiaan op je schouder en gooi een reddingsboei naar die te gaargekookte pasta in de vorm van:

Crunchy tegenhangers

Probeer wat balans in texturen aan te brengen. Iets te zachte pasta? Verdoezel (een beetje) met kort geblancheerde, nog knapperige groente. Broccoli, groene asperge, zeer kort gebakken courgette, en voor je het weet ben je gewoon op weg naar een prima primavera! Ook met crispy geroosterde kikkererwten geef je wat tegenwicht, of flinke versgebakken knoflookcroutons. Lekker chewy uitgebakken spekjes doen het daar ook goed tussen.

Een romige saus

Als de pasta te lang doorgekookt is kan ie sponzig en een beetje slijmerig aanvoelen. Maskeer dat door juist niet (zoals gewoonlijk wél lekker is) met wat pastawater elke sliert of elk stukje een ‘jasje’ van vocht en saus te geven, want dat jasje heeft-ie al en het is niet de goede. Ga dan all the way en maak een rijke, romige saus. Fruit een gehakte teen knoflook, voeg wat gehakte groene kruiden toe, en oh je had ook nog wat garnalen liggen? Lekker, gooi er maar bij! Giet er een scheutje witte wijn bij, maak af met room en zout en roer die zachte pasta er maar door, dan heb je gewoon pasta met romige knoflookgarnalen! Niet precies zoals je het een Italiaanse nonna voor zou durven schotelen, maar in ieder geval zit je niet meer met dat ietwat slijmerige laagje om die te ver doorgekookte pasta.

Maak er iets heel anders van

Ook een heel goede verstopplek voor te gare spaghetti is in een omelet. En dat is helemaal geen schande hoor. Frittata di pasta wordt ook in Italië gemaakt, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Dit recept voor leftover spaghetti-omelet bijvoorbeeld is van Antonio Carlucci, en geloof ons als we zeggen dat hij een oer-Italiaanse topkok was die kookprogramma’s maakte lang voordat jij Jamie en Gennaro kon zeggen. Zo gemaakt, en makkelijk om mee te nemen voor een lekkere lunch of borrel bijvoorbeeld.

Bron: FavorFlav