De meest bizarre verdwijningszaken in Italië

Heb je de Netflix-hit Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi al gezien? Heel Italië, of eigenlijk de hele wereld, is zeker sinds deze documentaire in de ban van een van de meest bizarre verdwijningszaken ooit. Afgelopen zomer pas heeft het Vaticaan bewijsmateriaal over de verdwijning vrijgegeven die al in 1983 plaatsvond. Deze en meer onopgeloste verdwijningszaken zijn er in Italië gebeurd.

3x onopgeloste verdwijningszaken

Emanuela Orlandi

Emanuela Orlandi is tegenwoordig regelmatig in het nieuws. Over haar verdwijning is een vierdelige Netflix-serie gemaakt. Dat er maar liefst vier afleveringen nodig zijn om haar verdwijning in beeld te brengen, laat wel zien dat dit een erg bizarre zaak is. Emanuela, die in Vaticaanstad woonde, verdween op vijftienjarige leeftijd, in de zomer van 1983. Haar verdwijning was nogal mysterieus omdat er niks aan de hand was of leek. Het meisje was na haar wekelijkse muziekles samen met een ander meisje op de bus aan het wachten om naar huis te gaan, maar daar is ze nooit aangekomen.

Ooggetuigen hebben gezien dat ze in een donkerkleurige BMW stapte. Haar ouders ontvingen de dagen erna vreemde telefoontjes met hele specifieke details over Emanuela. Over een eventuele vrijlating is helaas nooit gesproken. Sommige mensen denken dat ze vermoord is en begraven ligt onder de Engelenburcht, anderen denken dat ze slachtoffers is geworden van duistere seksfeestjes in het Vaticaan, regelmatig komt de maffia ter sprake en weer een andere wilde theorie zegt dat ze in een moslimgemeenschap woont en langere tijd in Parijs is verbleven. Vingers hebben de afgelopen jaren alle kanten op gewezen en er zijn zelfs graftombes geopend in de zoektocht naar Emanuela. Tot op de dag van vandaag is de zaak nog altijd onopgelost en blijven er theorieën bij komen.

Ylenia Carrisi

Nog een andere bizarre verdwijning is die van Ylenia, dochter van het wereldberoemde Italiaanse duo Al Bano & Romina Power. Deze bloedmooie 23-jarige vrouw verdween in 1994 en is ook nooit teruggevonden. Ouders Al Bano en Romina Power leerden elkaar kennen op een filmset en werden al snel verliefd. Samen scoorden ze vele internationale hits; een gouden koppel dus. Hun liefde werd bekroond met vier kinderen, waarvan Ylenia de oudste is. Ze krijgt de looks van haar ouders, de acteer- en ook de zangskills. Op dertienjarige leeftijd schittert ze al op het witte doek naast haar ouders en neemt ze een eerste muzieknummer op. Als ze wat ouder is, is ze ook op tv te zien bij de Italiaanse versie van Het rad van Fortuin.

Het gaat haar voor de wind, maar ze besluit om alles op te zeggen en te gaan reizen door Mexico, Belize en Amerika. Daar leert ze de verslaafde straatmuzikant Alexander Masakela kennen, waarmee ze bevriend raakt. Samen verblijven ze langere tijd in een goedkoop hotel, waarbij de vader van Ylenia vreest dat ze daar ook aan de drugs is gegaan. Na een telefoontje op Nieuwjaarsdag horen haar ouders niks meer van haar en verdwijnt ze spoorloos. De politie verdenkt in eerste instantie dat Masakela haar verkracht en vermoord heeft, maar hij wordt weer vrijgelaten omdat er geen bewijs is. Een getuige beweert dat hij een knappe blonde, maar verwarde vrouw in de rivier heeft zien springen waarna ze verdronken is. Maar waarom is deze getuige niet het water in gesprongen om haar te redden? De verdwijning van hun dochter verwoest het huwelijk van Al Bano en Romina Power, ze besluiten dan ook om te scheiden en Al Bano laat zijn dochter dood verklaren. Nog steeds blijven er af en toe tips binnen komen; zo zou ze als laatst nog gespot zijn in de Dominicaanse Republiek.

Maria Chindamo

Zo’n zeven jaar geleden verdween de 42-jarige Maria Chindamo. Ook deze vrouw is nooit teruggegevonden. Er zijn zo’n 84 verdachten opgepakt, maar wat er écht gebeurd is weet niemand. Maria werd omschreven als een ietwat losbandige vrouw, met een eigen bedrijf en die in 2015 haar man verliet. Haar ex was er zo kapot van dat hij zelfmoord pleegde. Zijn familie heeft het Maria nooit vergeven dat ze is weggegaan en gaven haar de schuld van zijn dood. Toen Maria een jaar na de dood een foto plaatste op social media met haar nieuwe vriend, ontplofte de familie van haar ex. Twee dagen later verdween ze. Drie jaar later heeft de politie geconcludeerd dat ze vermoord is, maar haar lichaam is nooit gevonden. Wilde verhalen zeggen dat ze vermoord is door de familie van haar ex die banden had met de ‘Ndrangheta, de maffia uit Calabrië.

Die eerste lugubere verdwijningszaak zelf induiken? Bekijk dan Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi.