Gaat het Comomeer Venetië achterna met entreegeld voor toeristen?

Ze mag dan ‘De Serene’ heten, maar iedereen weet dat-ie voor z’n rust niet naar Venetië hoeft te gaan. Voor een dosis zen in Noord-Italië ga je eerder naar de grote meren voor een zon-zwemvakantie met wat dorpjes tussendoor, zou je denken. Maar ook daar hangen nu plannen voor massatoerismemaatregelen in de lucht. Het prachtige Comomeer overweegt om net als Venetië entreegeld aan toeristen te gaan vragen.

Massatoerisme aan het Comomeer

Si. Ook het Comomeer heeft te kampen met een groeiend probleem van massatoerisme. De stad Como, waar hordes toeristen de eerste glimp van het enorme meer opvangen om vanuit daar de rest van de oevers te ontdekken, zit inmiddels op maar liefst 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Een uitdaging voor de stad, waardoor nu wordt overwogen om een dagtoeristenbelasting in te voeren.

Het probleem met dagtoeristen is dat ze vaak weinig bijdragen aan de lokale economie, maar wel zorgen voor overlast en rommel. Severino Beri, voorzitter van de hotelvereniging in Lecco, benadrukt dat er op piekdagen simpelweg niet genoeg ruimte is voor alle toeristen. Drukte die leidt tot lange wachtrijen veerboten en chaos op treinstations. Ook vreest Beri dat het massatoerisme van negatieve invloed is op de vakantie-ervaring van bezoekers die wel langer blijven hangen. En dat zijn juist de mensen die zorgen voor banen en inkomsten voor de lokale bevolking.

Entree voor een dagje Como

De burgemeester van Como, Alessandro Rapinese, heeft aangegeven dat hij nadenkt over een dagtoeristentarief, vergelijkbaar met het beleid in Venetië. Hoewel er nog geen details duidelijk zijn over de hoogte van de belasting, wie deze moet betalen en wanneer deze van kracht wordt, wordt verwacht dat het beleid vooral van toepassing zal zijn op drukke dagen zoals weekenden en feestdagen.

Er is overigens al één plek aan het Comomeer die eerder ingreep: de beroemde Villa del Balbianello, uit films als James Bond en Star Wars, gooide het aantal dagelijkse bezoekers al van 2.000 omlaag naar 1.200 om het historische landhuis te beschermen. Een beslissing van het Italiaanse Fonds voor Milieu (FAI), die werd gezien als noodzakelijke maatregel om de impact van het massatoerisme op het meer te beperken. Wordt vervolgd.