Deze onontdekte dorpjes zijn uitgeroepen tot dé nieuwe plekken voor toerisme

Italië kampt met overtoerisme, maar toerisme kan problemen ook verhelpen. Want een ander probleem is de leegloop van Italiaanse dorpjes, die jongeren massaal verlaten voor een betere toekomst in de stad. En als je daar nou toeristen naartoe stuurt, dan voorkom je ineens dat de plekken in spookdorpjes veranderen. UNWTO benoemde dit jaar drie Italiaanse dorpjes tot Best Tourism Villages; hier moet je zijn om de drukte te ontvluchten tijdens je vakantie.

Best Tourism Villages 2023

Verschillende projecten zijn de afgelopen jaren al opgezet om de leeglopende dorpen van de ondergang te redden, zoals 1 euro huizen, de Borghi più Belli-verkiezing en de Borgo dei Borghi. The World Tourism Organization doet iets soortgelijks wereldwijd, door sinds drie jaar The Best Tourism Villages te benoemen. De organisatie erkent dorpen die toonaangevend zijn in het onderhoud van plattelandsgebieden, het behoud van landschappen, culturele diversiteit, lokale waarden en culinaire tradities. 260 aanmeldingen werden dit jaar beoordeeld op de volgende punten:

  • Culturele en natuurlijke hulpbronnen
  • Promotie en behoud van culturele hulpbronnen
  • Economische duurzaamheid
  • Sociale duurzaamheid
  • Duurzaamheid van het milieu
  • Toeristische ontwikkeling en waardeketenintegratie
  • Bestuur en prioritering van het toerisme
  • Infrastructuur en connectiviteit
  • Gezondheid, veiligheid en beveiliging

Lerici, Civita di Bagnoreggio en Sabbioneta

Uit de aanmeldingen werden wereldwijd 54 dorpen geselecteerd die The Best Tourism Villages van 2023 zijn. In Italië liggen er dus drie. Het dorp Lerici aan de Ligurische kust is er zo een, waar je cultuur vindt, natuurlijke rijkdommen, er wordt gefocust op de toewijding aan het behoud van de gemeenschap en op innovatie en duurzaamheid rondom de economie, samenleving en het milieu. Als toerist vind je er concreet: kastelen, strand, nauwe straatjes en gekleurde huisjes. Bovendien kun je ‘m aan een tripje Cinque Terre vastplakken, want dichtbij. Een hele hoop mooie redenen om het dorp te bezoeken dus.

De andere twee Italiaanse dorpjes vallen ook onder The Best Tourism Villages, maar komen in aanmerking voor het upgrade program van UNWTO. Ze voldoen nog niet aan alle criteria, maar krijgen vanaf nu ondersteuning om daarnaartoe te werken. Civita di Bagnoreggio in Lazio is als je het mij vraagt nu al het bezoeken waard; het dorp ligt op een heuvel die uitkijkt over een vallei niet ver van Orvieto, heeft palazzi, kastelen, een kathedraal en een indrukwekkende voetgangersbrug die je over moet om het dorp te bereiken. Sabbioneta in Lombardije is een ommuurd dorp dat al jaren op de werelderfgoedlijst staat en heeft bijna meer belangrijke kunst in handen dan inwoners. Dus, help jij de dorpen een handje met een ommetje dit jaar?