Grana Padano vs Parmigiano Reggiano, wat is het verschil?

Misschien weet je van Grana Padana alleen dan het de kaas is die in de supermarkt net iets goedkoper is dan de Parmezaanse kaas. Verder ziet het er bijna hetzelfde uit als Parmezaanse kaas, ruikt het naar Parmezaanse kaas en smaakt het ook min of meer naar Parmezaanse kaas. Toch zijn ze niet hetzelfde, in Italië heeft bijna niemand het over Grana Padano. Waarom eigenlijk niet?

Grana Padano vs Parmigiano Reggiano

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas of ‘Parmigiano’ is de lieveling en trots van Italië. Het is een kaas met een beschermde titel en bijbehorend (DOP) keurmerk. Om dat keurmerk te krijgen moeten de koeien die de melk geven en het productieproces van de kaas zich bevinden in een van de volgende plekken: Parma, Modena, Bologna, Reggio Emilia of Mantova. Ook krijgen de koeien uitsluitend hooi gevoerd. En dat is bij Grana Padano is dat nou net een tikkie anders.

Grana Padano

Grana Padano wordt ook in Noord-Italië, in de vallei rondom de rivier de Po, gemaakt, maar voor deze kaas mogen de koeien ander voer krijgen dan uitsluitend hooi. Minder strenge eisen dus, zou je kunnen zeggen. Het productieproces van de ronde kaas gaat er echter bijna hetzelfde aan toe als bij de Parmigiano. Bij Parmezaanse kaas wordt de wrongel in grote ronde vormen gegoten, gepekeld, regelmatig omgedraaid en vervolgens 12 tot 36 maanden gerijpt in grote stellages, ook wel ‘kathedralen’ genoemd. Bij Grana Padano wordt er over het algemeen wel gekozen voor een iets kortere rijptijd ten opzichte van Parmezaanse kaas, 9 tot 24 maanden, maar verder is alles hetzelfde.

Verschil in smaak

Parmezaanse kaas kenmerkt zich door het zoutige, de nootachtige smaak en droge en brokkelige structuur met zoutkristallen. Het is een kaas die elke pasta lekkerder maakt maar die je ook zonder problemen uit het vuistje kunt eten. Grana Padano is door het verschil in melk en de net iets kortere rijptijd minder brokkelig en droog qua structuur. Het heeft ook een zoutige, maar iets mildere en iets minder nootachtige smaak. Je kunt hem minder goed raspen dan Parmezaanse kaas. Hij smelt daarentegen wel weer iets beter en is daarom wel beter te verwerken is bijvoorbeeld sauzen.

Grana Padano in Italië

In Italië is Grana Padano niet zo’n ontzettende trots als Parmezaanse kaas. Hij wordt wel gegeten, ook omdat Grana Padano in Italië, net als in Nederland, wat goedkoper is. Maar deze kaas zit niet zo in de cultuur verweven als Parmigiano. In restaurants wordt dan ook niet gevraagd of je wat Grana Padano over je pasta wilt. Italianen zijn trots op de internationale bekendheid van de Parmezaanse kaas. Mijn theorie is dat het een statusdingetje is. Of misschien gewoon omdat Parmezaanse kaas net wat smaakvoller is. Lekkerder dus, als je het mij (en de meeste Italianen) vraagt.