Handbagage inpakken? Zo krijg je het meest mee in je koffer

Een van de grotere uitdagingen des levens: het inpakken van een koffer. Al helemaal als je met enkel handbagage reist. Want hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? En hoe ga je meer dan een week overleven op zo’n klein oppervlakte aan spullen? Ik verzamelde briljante tips om het meeste uit je handbagagekoffer te halen en toch alles mee te nemen wat je nodig hebt, waar ik zelf nog van kan leren. Je kunt ze uiteraard ook gewoon toepassen op je ruimbagage.

Tips voor koffer met handbagage inpakken

1. Gebruik vacuümzakken

Vacuümzakken zijn een gamechanger voor iedereen die met beperkte bagageruimte reist. Deze zakken zuigen alle lucht uit je kleding, waardoor je veel meer ruimte overhoudt. Perfect voor niet zo bescheiden items zoals truien of jassen. Wel even een handpompje meenemen als je niet weet of je een stofzuiger hebt op je vakantieadres.

2. Packing cubes / compressiezakken

Naast vacuümzakken kunnen compressiezakken met rits je ook ruimte besparen. Ze werken zonder pomp en zijn perfect voor kleinere kledingstukken. Die blijven gevangen in de zakken, houden je koffer georganiseerd en maken het uitpakken tien keer makkelijker. Je kunt ze bovendien oneindig hergebruiken. Zolang je er netjes mee omgaat, dan.

3. Kill your badkamerdarlings

Als je alleen met handbagage reist, zul je sowieso rekening moeten houden met de regels van de luchthavens waar je op vliegt. Al gaan sommige vliegvelden tegenwoordig soepeler om met vloeistoffen, zul je letterlijk op de kleintjes moeten letten. Hoe graag je ook die lekkere shampoo van thuis wil, of dat gezichtsfoam, de kans is groot dat je een prima vervanger in Italië kunt vinden. Supermarkten en drogisterijen zijn wat karig in hun aanbod, maar de farmacia heeft van alles aan mooie merken. Misschien ontdek je nog wel wat beters. Kill dus je darlings en neem alleen de producten (in reisflacon of kleinverpakking) mee waarvan je specifiek weet dat je ze nodig hebt en niet zult vinden in Italië.

4. Leer combineren

Note to self. Plan je outfits per dag en denk aan combineren, in plaats van roekeloos losse setjes in je koffer te gooien. Probeer multifunctionele items te vinden die je voor verschillende dingen kunt gebruiken. Schoenen die bij meerdere outfits passen, broeken en shirts die van combipartner kunnen wisselen en er totaal anders uitzien in de mix. Dit vermindert de kans dat je te veel inpakt en laat je bewust nadenken over wat je nodig hebt voor elke gelegenheid. Als ik op vakantie ga naar meerdere plekken, probeer ik er ook aan toe te geven dat dezelfde outfit in een andere stad niemand zal gaan opmerken. Tenzij ze me achtervolgd zijn. Maar daar gaan we niet vanuit.

5. Gebruik lege ruimtes

Bewaar je kleinste spul voor het laatst en maak gebruik van elke lege ruimte in je koffer. Sokken, ondergoed en accessoires in je schoenen, bijvoorbeeld. Vul elke hoek op en prop elk gaatje vol met kleine items.

6. Kleding oprollen

Kleding oprollen in plaats van vouwen bespaart niet alleen ruimte, maar vermindert ook kreukels. Wil je echt vol gas gaan, dan kun je de militaire roltechniek proberen, waarbij je kleding strak oprolt en de uiteinden naar binnen vouwt om het compact te houden.

7. Doe slim met accessoires

Accessoires kunnen een simpele outfit totaal veranderen, zonder veel ruimte in beslag te nemen. Denk aan sjaals, sieraden en lichte hoeden. Jurk zonder? Strandjurk. Jurk met? Klaar voor het diner.

8. Digitaal reizen

Of er nog mensen bestaan die hun vliegtickets uitprinten, weet ik niet, maar stop daarmee. Pro papieren boeken ben ik dan weer wel, maar als je slim wil inpakken kun je die ook beter thuis laten. Ik ben geen groot e-reader-fan, maar voor vakanties is ’t ding toch wel echt ideaal. Wel even opladen en vullen met boeken. Vergeet ik altijd.

9. Investeer in een goede handbabagekoffer

Een goede, compacte koffer kan een wereld van verschil maken. Zoek naar koffers met meerdere vakken en riemen om je spullen georganiseerd en strak op hun plek te houden. Mijn persoonlijke droom is nog altijd om een koffer te kopen met laptopvak, zodat de overvolle inhoud niet elke keer over de hele vloer ligt bij de douane.

10. Doe nog een laatste check en kill nog meer darlings

Heb je dat extra paar schoenen echt nodig? Ga je echt sporten op vakantie? Of dek je jezelf liever bij voorbaat al in als je koopdrang krijgt? Je moet ook nog terug hè, met die koffer.