8 Italiaanse films en series op Netflix met een queer tintje

In een tijd waarin representatie godzijdank steeds belangrijker wordt, biedt Netflix behoorlijk wat verhalen die LGBTQ+ thema’s op een eerlijke en realistische manier neerzetten. En al komt Italië er vrij belabberd van af op gebied van gay- en transrechten, zijn er ook prachtige verhalen van Italiaanse makelij te streamen. Niet elke serie of film in dit lijstje draait hoofdzakelijk om queer thema’s, maar allemaal geven ze inzicht in uitdagen én triomfen van de LGBTQ+ gemeenschap. Voor iedereen.

Nuovo Olimpo

Een romantisch drama dat zich afspeelt af in Rome in de late jaren zeventig. De veelgeprezen film volgt twee jonge mannen die verliefd worden, maar door een onverwachte gebeurtenis van elkaar worden gescheiden. Dertig jaar later gaan ze op zoek naar elkaar.

Ancora più Bello & Sempre più Bello

De laatste twee delen van de trilogie die volgt op Sul più Bello staan op Netflix. De films volgen het verhaal van de jonge Marta, die een zeldzame genetische aandoening heeft en ondanks haar gezondheidsproblemen vastbesloten is om het meeste uit het leven te halen. De centrale verhaallijnen van haar diverse vriendengroep behandelen thema’s als liefde, acceptatie, en de uitdagingen die LGBTQ+ personen tegenkomen.

La Vita che Volevi

Wanneer Gloria na haar transitie denkt het geluk te hebben gevonden in Lecce, klopt haar oude universiteitsvriendin Marina aan met haar twee kinderen, een hoogzwangere buik en nieuws dat het leven van Gloria op z’n kop zet. Een serie die soms wat overdramatisch is door de muziek, maar met een prachtig verhaal. Lees hier meer over La Vita che Volevi »

Sei nell’anima

Het boeiende levensverhaal van een van Italië’s bekendste zangeressen. Gianna Nannini komt uit een welgestelde, conservatieve familie uit Siena, maar laat deze achter om rockster te worden. Vanaf haar eerste stappen in de muziekindustrie begint haar worsteling om door te breken in een door mannen gedomineerde rockwereld.

Call me by your name

Niet Italiaans, maar speelt zich wel af op prachtige locaties in Noord-Italië. Al even mooi als het verhaal zelf, waarin de zeventienjarige Elio een bijzondere band opbouwt met de onderzoeksassistent van zijn vader in de jaren tachtig.

La legge di Lidia Poët

Hoewel niet specifiek queer, gaat de serie La legge di Lidia Poët over Italië’s eerste vrouwelijke advocaat in de late negentiende eeuw en biedt hij een interessant perspectief op genderrollen en juridische strijd​. Zowel een boeiend historisch drama als een inspirerend verhaal​.

La vita bugiarda degli adulti

Gebaseerd op de roman van Elena Ferrante. Het verhaal volgt Giovanna, een tiener in Napels in de jaren negentig, die familiegeheimen ontdekt en zichzelf probeert te begrijpen in een complexe wereld. Gaat over thema’s als volwassen worden en identiteit​. Niet primair een queer verhaal, wel met thema’s als identiteit, zelfontdekking en het uitdagen van maatschappelijke normen.

Beeld: Netflix