Hartige tomatentaart met pesto alla genovese

Da Sarah Puozzo

‘Als je de kans krijgt om in Ligurië een basilicumveld te bezoeken, moet je dat zeker doen. Met een klein briesje dat net de goede kant op gaat, ruik je het lekkerste parfum van de natuur,’ aldus Sarah Puozzo in haar nieuwe kookboek Mangiamo! We delen een recept geïnspireerd op de regio: hartige tomatentaart met pesto alla genovese.

Recept voor hartige tomatentaart

Ingrediënten

Voor 4 personen – 40 minuten

Mangiamo! – €34,99

Voor de tomatentaart

  • 1 plak deeg voor hartige taart (250 g)
  • 1 knoflookteentje
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 500 g ricotta
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • snufje zwarte peper
  • handvol verschillende kleuren en rassen tomaten

Voor de pesto alla genovese

  • 1 tl zeezout
  • 1 teentje knoflook (of 2 als je ervan houdt)
  • 30 g basilicumblaadjes
  • 20 g pijnboompitten
  • 25 g pecorino
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.2. Neem een ronde bakvorm met bakpapier en leg het deeg erin.3. Druk goed aan en prik met je vork een paar gaatjes in het deeg. Zet 5 minuten in de voorverwarmde oven op 175 °C. Haal daarna uit de oven.4. Rasp het knoflookteentje en rasp de Parmezaanse kaas. Meng de ricotta met het knoflookteentje, de Parmezaanse kaas, de eieren, een snufje zout en zwarte peper. Giet over het deeg.

    5. Snijd de tomaten doormidden en de grotere tomaten in drieën. Verdeel ze over het ricottamengsel. Zet 35 minuten in de oven.

    6. Maak ondertussen de pesto alla genovese: stamp het zeezout met het knoflookteentje. Stamp dan de basilicumblaadjes fijn, daarna de pijnboompitten. Rasp de pecorino en de Parmezaanse kaas en voeg toe, samen met de extra vierge olijfolie. Meng goed met een lepel.

    7. Haal de hartige tomatentaart uit de oven en laat even afkoelen. Verdeel er wat pesto alla genovese over en serveer.