Dit is de ultieme herfstboodschappenlijst voor de Italiaanse supermarkt
Als je deze herfstvakantie Italië bezoekt, kun je natuurlijk niet vertrekken zonder de supermarkten te verkennen. In de herfst liggen de Italiaanse supermarkten vol met typische herfstproducten die je niet mag missen. Dus bewaar deze boodschappenlijst zeker voor een tripje in het najaar, je zult er geen spijt van krijgen.
Dikke chocolademelk
Bij koudere temperaturen is er niets beter dan een kop Italiaanse dikke chocolademelk, oftewel ‘cioccolata calda.’ Je kunt ‘m vinden in supermarkten, vaak in poedervorm. De meest iconische variant is degene in het blauwe doosje ‘Ciobar’ genaamd. Ergens geeft deze chocolademelk je het gevoel dat je een soort vloeibare chocoladesaus drinkt, maar dat is tegelijkertijd ook juist wat het zo lekker maakt.
Crostata
Crostata is de taart die je sowieso wel eens gezien hebt. Het is een geruite taart die voornamelijk veel in de herfst wordt gegeten. Hij wordt meestal gemaakt met jam of chocolade en mag niet ontbreken in je boodschappenmand. Probeer een variant met vijgen of kersen als die er zijn, die zijn wat mij betreft het lekkerst.
Mostarda
Mostarda is een pittige smaakmaker gemaakt van fruit en mosterdzaad, dat klinkt misschien vreemd maar en het is super lekker bij stoofvlees, charcuterie of een kaasplankje. Het brengt een betere balans tussen zout, zoet en geeft een soort frissigheid. Mostarda komt oorspronkelijk uit de noordelijkere regio’s maar in het najaar is het in heel Italië verkrijgbaar. Soms zijn er nog specifiekere soorten verkrijgbaar, zoals mostarda di Cremona, die met kweeperen of pruimen wordt gemaakt.
Truffelrisotto
In de meeste supermarkten kun je (droge) risottorijst meenemen waar gedroogde paddenstoelen of truffel aan is toegevoegd. Zo kun je thuis heel makkelijk de Italiaanse herfst op tafel zetten.
Saffraan in poedervorm
Wat is er lekkerder in de herfst dan saffraanrisotto, oftewel risotto alla milanese, met ossobuco of stoofvlees? In de Italiaanse supermarkt heb je extreem handige saffraan in poedervorm die niet alleen makkelijk, maar ook supersmaakvol is. Een aanrader.
Lang kokende polenta
Polenta is een romig bijgerecht gemaakt van maisgriesmeel. In de Nederlandse supermarkt kun je polenta vinden, maar wat je er niet kunt krijgen is lang kokende polenta. Deze polenta heeft iets meer tijd nodig om zijn romige textuur te ontwikkelen, maar is dan ook lekkerder dan gewone. Het heeft iets meer bite en dat maakt het een soort van verslavend. Dit kun je allemaal met polena »
Kastanjecrème
Kastanjes worden veel gegeten en als het zou kunnen, zou ik je adviseren om verse kastanjes om te poffen of een kastanjepan mee naar huis te nemen. Maar dat is zo’n gesjouw, dan is kastanjecrème een beter alternatief. Het is een soort smeuïge crème, gemaakt van gepureerde kastanjes en suiker en heeft een nootachtige smaak. Je kunt het gebruiken in desserts, of bijvoorbeeld op pannenkoeken smeren.
Gedroogde porcini
Gedroogde porcini-paddenstoelen zijn onmisbaar op je lijstje herfstboodschappen. Deze gedroogde variant is perfect voor risotto, soepen of sauzen, of door de lang kokende polenta. Week ze bij thuiskomst een paar uur in warm water voordat je ze toevoegt. Kan niet misgaan.
Bonus: vergeet de wijn niet
Als deze er nog bij past, neem dan natuurlijk altijd een goede Italiaanse wijn mee. Kies voor het seizoen van regen en kaarsen vooral een volle rode wijn zoals een Chianti of een Barolo.