Dit zijn dé herfstwijnen van nu volgens de beste vinoloog van Nederland

Als je zoekt op “beste vinoloog van Nederland” kom je maar bij één iemand terecht en dat is Alessandro Matrone. Hij is vinoloog van het jaar 2021, 2018 en 2015. De keren dat hij er niet met deze titel vandoor ging, stond hij wel op het podium en werd hij tweede of derde. Een man met een goede smaak dus, die alles weet over wijnen. Hij geeft wijnproeverijen en importeert kwaliteitswijnen uit zijn geboorteland Italië. Ik spreek hem over de beste wijnen die je wilt drinken deze herfst, met als bonus een bubbel voor de feestdagen. Een soort van digitale wijnproeverij dus.

De perfecte herfstwijn voor een avond met vrienden

Voor een goede fles wijn voor een avond eten met vrienden tipt Alessandro de Cabernet Franc Castelvecchio uit Carso. Deze rode wijn noemt hij elegant en krachtig tegelijk: “De meeste rode wijnen zijn óf soepel óf heel sterk, zoals een Malbec uit Argentinië of Cabernet Sauvignon uit Californië. Daar kun je na een glas al heel moe van worden. Deze Cabernet Franc Castelvecchio heeft juist een hoge drinkbaarheidsfactor. Hij is licht, maar toch met een doordringende smaak. Een wijn met karakter, perfect voor een gerecht met paddenstoelen of truffel.” aldus Alessandro.

Witte herfstwijn voor een prikkie

Alessandro snapt dat je niet altijd diep in de buidel wilt tasten voor een flesje wijn. Daarom tipt hij Pecorino Linea Contesta uit Abruzzo als goede wijn als je op budgettour bent. Geen euroknaller maar voor zo’n vijftien piek heb je wel een kwaliteitswijn, aldus Alessandro. De Pecorino Linea Contesta heeft de geur van groene appel en citroenfruit, en smaakt zacht en fris. Perfect bij een licht voor- of visgerecht. Deze wijn valt volgens Alessandro bij veel mensen in de smaak.

Alessandro’s favoriete herfstwijnen

Momenteel erg populair en een van zijn favoriete wijnen is de Aglianico Vigna Cattaratte uit Campania. “Deze druif komt uit Campania, waar ik vandaan kom en wordt gezien als de beste wijn uit Zuid-Italië. De wijn is wat voller en heeft meerdere lagen. Een spannende wijn.” vertelt Alessandro enthousiast. Qua witte wijnen kiest hij voor Chardonnay Utinot uit Piemonte. Deze komt uit zijn favoriete streek de Langhe. Alessandro: “Alles in de Langhe is mooi en goed. Lekker eten en topwijnen. De Utinot is geen botervette chardonnay, maar eerder een stijlvolle wijn te noemen.”

Een bruisende spumante voor de feestdagen

Als ik Alessandro vraag naar “een lekker proseccootje ofzo” vertelt hij me dat er erg veel verschil zit in een prosecco of een spumante. Zo is een spumante meer een algemene term voor een bruisende wijn, terwijl een prosecco een mousserende wijn uit Veneto is uit Noord-Italië. Een spumante is vaak wat duurder omdat hij meestal op een traditionele wijze gemaakt wordt. Het proces van prosecco is minder tijdrovend en maakt meer liters per keer, waardoor een deze bubbel wat goedkoper is. De favoriete bruiswijn van Alessandro voor de feestdagen is een Franciacorta uit Noord-Italië. Dit is een echte kwaliteitsspumante.

Een wijntje voor overdag

Normaal in Italië maar misschien wat minder in Nederland: een wijntje bij de lunch. Mocht je er nou aan toe zijn om een fles witte wijn te ontkurken bij de lunch, laat het dan wel een Falanghina del Sannio uit Campania zijn. Alessandro is hiermee opgegroeid en deze wijn is gemaakt van de belangrijkste druif uit de omgeving van Napoli. “Deze wijn is spannend en crispy, een beetje ziltig, dus je kunt er alle kanten mee op,” vertelt Alessandro.

Deze wijnen zijn helaas niet te halen bij de plaatselijke buurtsuper, maar wel online of in de speciale wijnzaken. Wil je nou een échte wijnproeverij doen? Stuur Alessandro dan een berichtje via Vignale Wijnen.