Via dell’Amore – de meest romantische wandelroute van Italië heropent na 10 jaar

Zwijmelaars opgelet! Na tien jaar opent ein-de-lijk Via dell’Amore weer, de meest romantische wandelroute van Italië. Door over toerisme en een aardverschuiving is deze wandeling een decennium lang gesloten geweest. Tot nu.

De Via Dell’Amore

Het kan niet anders dat Via dell’ Amore in de meest romantische plek van Italië ligt: de Cinque Terre. Waarom dit de mooiste wandeling is voor geliefden? Dan gaan we even terug in de tijd, toen er een tunnel werd gemaakt om de geïsoleerde dorpen Riomaggiore en Manarola met elkaar te verbinden. Waar mensen vroeger alleen trouwden met personen uit hetzelfde dorp, werd het door deze tunnel mogelijk om nieuwe geliefden te ontmoeten. Het Tinder van vroeger zeg maar. Verliefde stelletjes uit deze dorpen gingen naar de tunnel om ongestoord met elkaar te kunnen vozen. Wij snappen wel waarom. Het uitzicht op zee, de wilde bloemen en omliggende wijngaarden maken het een van de mooiste plekken van Italië. Op de tunnel werden romantische teksten geschreven en al snel kreeg dit pad de naam Via dell’Amore: het pad van de geliefden.

Na 10 jaar weer open

Verwacht van het pad geen uren durende wandeling. Deze romantische wandelroute is nog geen anderhalve kilometer lang. Mooi is ‘ie dus wel en dat vonden meerdere mensen. Door overtoerisme en een aardverschuiving moest deze romantische route in 2012 gesloten worden voor zwijmelaars van over de hele wereld.

Een klein stukje van Via dell’ Amore is nu weer open voor een trial van drie maanden. Waar de wandeling eerst gratis was, kunnen bezoekers nu voor €6 een groepsrondleiding van een half uur boeken. Tijdens de tour wordt er meer verteld over de geschiedenis en kan het hoogtepunt van de Via dell’Amore bewonderd worden: het uitzicht over de helblauwe zee.

Dit experiment om overtoerisme tegen te gaan, loopt tot eind september en maar 600 mensen per dag mogen een sneak peek van Via dell’ Amore nemen. Als alles goed gaat, wordt in juli 2024 het hele Via dell’ Amore geopend.