Florence verbiedt nieuwe Airbnbs en dat is maar goed ook

Zolang als het plan er ligt om nieuwe Airbnbs te verbieden in het historische centrum van Florence, zo lang heb ik dit artikel ongeveer al op m’n planning staan. Ik wilde er simpelweg niet aan beginnen omdat de situatie in Florence steekt; in een paar jaar tijd is de stad verandert van mooiste plek op aarde in een soort Disneyland. Om te voorkomen dat het echt uit de hand loopt is deze maand officieel besloten geen nieuwe short term rentals meer toe te laten in het centrum, maar of dat genoeg is?

Het historische centrum van Florence heeft het oppervlakte van een postzegel. Op die postzegel bevindt zich een idiote hoeveelheid werelderfgoed, wat terecht bezoekers vanuit de hele wereld trekt. Maar waar in Amsterdam – met een enigszins vergelijkbare probleem – men al jaren op eigen initiatief dat centrum uit is getrokken om de stad ver buiten het stadshart aantrekkelijk te maken, is dat in Florence niet het geval. De buitenwijken van de Italiaanse Renaissance-stad hebben weinig te bieden, waardoor het piepkleine centrum overgenomen wordt door toeristen en de Italianen daar verdreven wordt. Ik ken zelfs Florentijnen die niet eens meer in het centrum wíllen wonen, hun eigen stadswoning nu verhuren en daarmee onbedoeld bijdragen aan het probleem.

Sinds 2016 is het aantal appartementen op Airbnb van 6.000 meer dan verdubbeld naar bijna 15.000. De gemiddelde huur steeg in Florence afgelopen jaar met 15%. Om verlies van identiteit van het historische centrum, onzekerheid over huisvesting, stijgende kosten van levensonderhoud en een de enorme vermindering van het aantal beschikbare woningen tegen te werken is er nu de nieuwe regel; er mogen geen nieuwe accomodaties voor kortetermijnverblijven bij komen in het historische centrum. Niet op Airbnb, maar ook niet bij andere aanbieders.

Het grootste voordeel biedt de nieuwe regel aan studenten en buitenlanders die voor langere tijd in Florence verblijven. Mensen die niet lang genoeg in de stad wonen voor een vast huurcontract van vier jaar, maar waarvoor de huidige huurprijzen via vakantieverhuurders onhaalbaar is. Ik behoor zelf tot die tweede categorie. Ter illustratie: vorig jaar huurde ik nog een appartement voor €700 via Airbnb, dit jaar was er alleen aanbod van €3.000 tot €5.000 per maand voor een studio of tweekamerappartement – iets wat ik uiteraard niet kan betalen. Mid-term huren via een vakantieverhuurwebsite was dus onmogelijk, mijn gelukje kwam via-via.

Maar of het het probleem echt oplost? De regel werkt niet met terugwerkende kracht, dus bestaande accomodaties zullen het centrum niet ineens verlaten. Huiseigenaren profiteren wel van drie jaar belastingvoordeel als ze hun toeristenverblijf omzetten in een huurwoning met normaal contract. Maar zoals ik online las: “Maintaining what is currently already unsustainable isn’t going to help. It’s like saying you’re not going to allow anyone else to start any new fires, but everything is already on fire.” Ik zeg voor nu: boek voor korte tripjes lekker een hotelkamer en laat Airbnb links liggen. Alsof je gaat koken die ene avond, als er zoveel fantastische restaurants zijn in Florence.