Waarom de prijs voor een overnachting in Italië dit jaar idioot hoog is

De afgelopen weken hebben mijn levensverwachting aanzienlijk doen afnemen, denk ik. Dag in dag uit heb ik het volledige internet afgestruind voor een appartement in Florence, dat ik tot één dag voor vertrek nog altijd niet had gevonden. Waar ik vorig jaar nog voor €700 per maand in hartje centro storico zat, was een prijskaartje van €3.000 in een niet al te beste maar nog wel centrale wijk nu ineens een koopje. En die prijsstijging is overal door Italië te zien. Hoe zit dat?

La vita è cara

Het antwoord zit ‘m simpelweg in marktwerking, wat op zich logisch klinkt. Na een flinke coronadip kregen de Italianen in de zomer van 2022 weer 196 miljoen toeristen over de vloer (met de bijbehorende toeristenprobleempjes) en de populariteit van Italië neemt alleen maar toe. Dat juich ik toe als een moeder van een minivoetballer aan de zijlijn. Maar jaren terug was het vakantieland nog veel meer in trek (in 2019 kwamen er bijvoorbeeld zelfs 205 miljoen toeristen) en gingen de prijzen niet zo drastisch omhoog. Da’s raar.

Ik ga je natuurlijk niet met onbeantwoorde vragen laten zitten, want ook dat antwoord heb ik voor je (en voor mezelf) gevonden. The Beehive verklaarde aan Italy Magazine dat het ligt aan technologie. Het boutiquehostel in Rome hanteerde jarenlang vaste prijzen, met slechts een schommeling per seizoen. Die prijzen lagen vast op de website en op papier, zoals in reisgidsen. Maar met de komst van meer toegankelijke technologie kunnen nu ook kleinere bedrijven meedoen aan het marktwerkingsspelletje. Wellicht belooft dat ook wat voor de eigen websites uit het jaar nul.

Een hotel aan zee kost je nu gemiddeld €252 per nacht, wat in 2022 nog €196 was en in 2021 bijna honderd euro minder: €157. De prijzen zijn kriskas door het land gemiddeld tussen de 18 en 28 procent gestegen. Balen voor jou (en voor mij), maar het heeft niet alleen maar nadelen.

De voordelen van de hogere prijzen

Buiten dat het voor de Italianen fijn is om een groeiende bankrekening te zien, is het voor de goedzakken in de horeca ook een mogelijkheid om kosten te maken die eerder niet konden. Ten gunste van de toerist. Zo plaatsten ze bij The Beehive airco’s en organiseren ze meer evenementen waarbij de Aperol Spritz nog altijd even goedkoop is.

Ook ben je vanaf nu niet voor altijd de pineut: prijsschommelingen op basis van vraag en aanbod betekenen ook vroegboekkorting. Ik was uiteindelijk zelf de sukkel die besloot halsoverkop te vertrekken en greep dus gewoon hartstikke mis, vertrouwend op mijn succesverhaal van vorig jaar (toen ik ook pas twee weken vooraf een huis vond en de prijzen ook hoger waren ten opzichte van het jaar ervoor). Ook is Italië inmiddels de strijd tegen Airbnb begonnen, gezien er een algemene woningnood is ontstaan. Hoe dan ook, ik zoek hier vast m’n plekje voor volgend jaar.