5x de mooiste masseria van Puglia

Masseria Puglia

Het is zo dat ik voorzitter van de Puglia-fanclub ben, maar los daarvan zie ik overal Puglia. Waar gaan de pasgetrouwde koppeltjes van MAFS naartoe? Puglia! Waar zag ik gisteren weer een NPO-programma zich afspelen? In Puglia. Waar ligt het plaatsje dat net verkozen is tot meest gastvrije plaats ter wereld? In Puglia.

De kans is dus groot dat ook jij wel eens naar het hakje van de laars wil koersen dus ik dacht: als ik nou eens de mooiste masserie voor je uitzoek? Het zijn mijn persoonlijke lievelingen.

Mays favoriete masserie in Puglia

© Masseria Montenapoleone

1. Masseria Montenapoleone

Masseria Montenapoleone is gebouwd in een oude boerderij (masseria) die al een paar honderd jaar na Christus gebouwd is. Hou je van modern en strak, dan moet je even een blokje om want alles wat hier staat heeft een verhaal. De masseria staat op een enorm eigen terrein in Puglia waar je ook op kunt fietsen en paardrijden. Elke kamer is anders ingericht, het ontbijt is zeldzaam uitgebreid en gezellig en de culinaire avondjes zijn enig. Oh, en ik ben verliefd op het zwembad dat een verloopje heeft alsof je in de vloedlijn van de zee zit.
Masseria Montenapoleone – C.da Bicocca (via delle Croci) n8, Pezze di Greco, Brindisi, Puglia

Masseria Puglia
© Masseria Cervarolo

2. Masseria Cervarolo

Beeldschone masseria op negen minuutjes van Ostuni. Het zwembad is extreem groot en druppelvormig en er is een klein barretje aan het water dat zo het decor kan zijn voor een film. Dat geldt ook voor het ontbijt overigens. Klein puntje ter verbetering vond ik dat het ontbijt pas laat werd geserveerd, maar ik ben nogal matineus dus misschien vind jij dat juist wel prettig. Ik heb de tijd ‘gedood’ met bungelen in een van de vele hangmatten die op het terrein van tien hectare hangen, dus echt onoverkomelijk was het niet. Geestig detail: deze locatie is per definitie niet te boeken als trouwlocatie. De eigenaren willen rust en geen bridezilla’s.
Masseria Cervarolo – Contrada Cervarolo (S. P. 14), Ostuni, Puglia

Masseria Torre Coccaro
© Masseria Torre Coccaro

3. Masseria Torre Coccaro

Hier mag je dan weer wel trouwen, en hoe. Als ik wel eens bij de beachclub dartel, zijn ze vaak druk met het placeren van meerarmige kandelaren en het uitrollen van het linnen en ik kan je vertellen: daar wordt de meest verstokte vrijgezel trouwlustig van. Torre Coccaro is ook zo’n honderden jaren oude masseria, met een eigen zwembad en beachclub. De thema-avonden daar zijn goud en ze organiseren allerlei leuke uitjes zoals een oldtimerroute. Ik ontdek nu dat ze ook een shop hebben; de Coccaro Spritz wil ik nu bestellen.
Masseria Torre Coccaro – C.da Coccaro 8, Savelletri di Fasano, Brindisi, Puglia

Masseria Puglia
© Tenuta Deserto

4. Tenuta Deserto

Tenuta Deserto is een stuk betaalbaarder dan bovengenoemde oorden, maar ook intens leuk. Je logeert in kleine huisjes en de kamers zijn dus erg groot. Voor het ontbijt hoef je hier niet te komen, zelfs de koffie vond ik hier medium en dat is bijna knap in Italië, geen lekkere koffie vinden. Het zwembad is iets verder van de huisjes verwijderd, wat ook wel weer rustig is. Ik heb hier twee keer gelogeerd en vond het er enig. De eigenaren zijn een stel uit Rome. Ik vermoed zelfs van adellijke komaf (maar misschien heb ik dat erbij bedacht), het pand zou van de familie zijn. Dame en heer schuifelen wat rond, zijn altijd in voor een praatje en laten je ook met rust als je dat wil. Je hebt een fijn terras of zelfs een tuin waar je heerlijk kunt eten. Een ideaal plekje om met een gezinnetje te verblijven.
Tenuta Deserto – Contrada Deserto, San Vito dei Normanni, Brindisi, Puglia

Masseria Puglia
© Masseria Salinola

5. Masseria Salinola

Salinola ligt vlakbij Ostuni en is een prachtige masseria in Puglia. Iets kleiner dan de meeste hierboven beschreven, maar minstens zo mooi. De kamers zijn allemaal anders en oorspronkelijk, de terrassen met gordijnen afgehangen, er is een heerlijk zwembad met zachte bedjes eromheen en ook hier is een geweldig restaurant (net als bij Coccaro, Cervarolo en Montenapoleone). Zou ik hier een week blijven? Dat misschien niet, maar voor een dag of drie: perfect.
Masseria Salinola – Contrada Salinola, Ostuni, Puglia