Maak een huttentocht in Italië – Dit zijn de beste tochten

Ik doe niets liever dan meerdere dagen de natuur in gaan. Het maken van een huttentocht, waarbij je slaapt in een knus hutje ergens in de middle of nowhere, is mijn favoriet. Laat Italië nou het perfecte land zijn om op avontuur te gaan. Rugzak op, bergschoenen aan en al wandelend naar je houten hutje. Echt waar, je slaapt niet alleen beter maar ook je ontbijt smaakt op z’n best met uitzicht over de bergen. Dit zijn de mooiste huttentochten.

Wat is een huttentocht?

Een paar dagen op avontuur, al lopend van hut naar hut met een backpack. Een huttentocht is meer dan gewoon een wandeling van een paar dagen. Je loopt lange afstanden door verschillende terreinen, van bergen tot bossen. Het mooie is dat je de bewoonde wereld ver achter je laat. Aan het eind van de dag kom je aan bij een knusse hut middenin de natuur. Vaak wordt er een traditionele daghap geserveerd en niks smaakt zo lekker na een lange tocht. Ook al slaap je in een eenvoudige kamer of slaapzaal, je nachtrust is nergens zo goed als in de natuur.

Een huttentocht kun je zelf uitstippelen maar beginnende wandelaars kunnen ook een verzorgde huttentocht boeken. De route is dan al uitgestippeld en de overnachtingen staan vast. Ga je zelf op pad? In het hoogseizoen (zomer) is het aan te raden om je overnachtingen al te boeken.

De mooiste huttentochten in Italië

Alta Via 1 – Dolomieten

De Alta Via 1 die door de Dolomieten loopt, is een van de bekendste huttentochten van Italië. Met een reden. Het is de makkelijkste versie van de zes huttentochten en dus geschikt voor beginners, en neemt je mee langs alle hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk). Verwacht geen wandelingetje door het Vondelpark, er zitten ook stukken bij waar je geen hoogtevrees moet hebben. Je kijkt namelijk zo de afgrond in. Als het iets te spannend wordt, kun je de metalen kabels vasthouden die aan de rotswand vast zitten. Deze huttentocht neemt je mee naar Rifugio Lagazuoi met een van de mooiste uitzichten over de Dolomieten. De hut die je daar vindt heeft kamers die allemaal uitkijken op de bergketen.

De Alta Via 1 loopt van Lago di Braies naar La Pissa en duurt zo’n acht tot tien dagen. Als je niet zo lang de tijd hebt, kun je ook de kortere route lopen naar Cinque Torri. Dat duurt maar vier dagen. Via de app Tabacco Maps kun je de Alta Via 1 kaart downloaden en precies zien waar je kunt overnachten.

Grande Anello dei Sibillini – Apenijnen

De Grande Anello dei Sibillini (GAS) is een route die door de centrale Apennijnen loopt. Binnen acht dagen loop je door Nationaal Park Monti Sibillini. Het is geen makkelijke tocht en alleen voor de die-hard backpackers en wandelaars. Als je nog geen gespierde benen hebt, krijg je die wel. De wandeling heeft kilometers steile paden naar beneden en als je daar eenmaal bent, moet je weer omhoog. Door dat in combinatie met een backpack en de zon, kun je je soms afvragen wat je aan het doen bent. Maar de uitzichten, de geur van wilde bloemen en de typisch Italiaanse dorpjes onderweg maken alles goed. Verhongeren doe je gelukkig niet, want onderweg kun je brood en kaasjes inslaan die stúkken beter smaken dan van de Nederlandse buurtsuper. Het stuk van Colle le Cese naar Campi Vecchio ben je even in niemandsland en kun je zelfs wilde paarden tegenkomen.

Visso is de officiële startplaats van De Grande Anello dei Sibillini en je eindigt ook hier. Je loopt zeg maar een rondje (van 130 kilometer). Vanaf Visso kun je de bordjes met rood-wit-rood geschilderde G volgen.

Via Francigena – Alpen

De Via Francigena is een van de oudste pelgrimsroutes van Europa en loopt helemaal van Canterbury in Engeland naar Rome. Je kunt de huttentocht inkorten en de Via Francigena in vier of vijf etappes lopen. Dan wandel je van de Grote Sint-Bernardpas naar Pont-Saint-Martin. Tof aan deze tocht is dat je teruggaat in de tijd, met kastelen en oude Romeinse dorpen, allemaal met de Alpen op de achtergrond. Een culinaire tocht is het ook, omdat je onderweg een wijnproeverij kunt doen en langs lokale marktjes loopt waar je prosciutto di Bosses en lardo di Arnad kunt eten. Dik word je er niet van, want de tocht zelf is pittig genoeg met de Grote Sint-Bernardpas op 2.473 meter waar je naar beneden loopt naar de middeleeuwse stad Aosta. Ook loop je een stuk door Valle d’Aosta, die bekend staat om de besneeuwde bergtoppen en diepe naaldbossen. Houd je ogen open, want je kunt hier steenbokken en arenden zien.

Benieuwd hoe deze culinaire huttentocht loopt? Je kan gratis de Via Francigena app downloaden waar je de hele route kunt downloaden.