Onze Italië-bucketlist voor 2024

Je dacht toch niet dat we alleen maar gingen terugblikken hè? Na een rondvraagrondje naar onze grootste ontdekkingen in Italië van afgelopen jaar, is het nu tijd voor vooruitkijken. Zo heeft designheldin Lotte al jaloersmakende plannen staan, heeft columnist Liesbeth een langetermijndroom én een heel behapbare wens en wil editor Minne eigenlijk gewoon alles doen in 2024, maar die woont dan ook in Italië. Italiamo-amica Fenny wil nog meer van ‘haar’ eiland ontdekken en May en ik moeten allebei nog twee bestemmingen afstrepen waar we al láng eens naartoe hadden moeten varen.

De Italië-bucketlist van team Italiamo

Minne Warmerdam

‘Een tomatenpastacursus op Sicilië bij Anna Tasca Lanza. Of naar Crema om daar tortellini cremaschi te eten en omdat Call me by Your name daar is opgenomen, haha. Of naar Antica Osteria del Mirasole in Emilia-Romagna of Bar Pensione Fattorini, bijna op de grens met Zwisterland. Of een huttentocht in de Dolomieten.’

Liesbeth Rasker

‘Mijn ultieme Italië-wens is om nog eens een paar maanden met de auto van noord naar zuid te reizen, maar dat zal komend jaar niet gaan lukken. Ik hoop heel erg komend jaar terug te gaan naar mijn favoriete plekken (zie, honkvast) maar vooruit, er mag ook wel wat nieuws bij. Sardinië staat hoog op mijn verlanglijst, net als Napels. En het is niet per se ín Italië maar hangt er wel mee samen, want ik wil in het nieuwe jaar beginnen met Italiaanse lessen in Amsterdam.

Fenny Bakker

‘Op mijn to do staat nog altijd met een privégids de Etna op in een tocht van ruim zeven uur naar de hoogste kraters. Het is niet de eerste keer dat ik de Etna bezoek, maar elk jaar is het weer anders om de paden te bewandelen na een uitbarsting. Maar dat is ook het leuke aan Sicilië: je kunt nooit het hele eiland zien in één bezoek. Ik raad dan ook altijd aan om maar een deel van de regio te doen per keer en op elke plek minimaal twee à drie dagen te blijven om er de sfeer pas echt te kunnen proeven.’

Lotte van Scherpenzeel

‘Een rondreis door Toscane. Omdat we twee huwelijk hebben in Toscane, willen we rondom één huwelijk een kleine roadtrip maken. Toscane is voor ons redelijk onontdekt omdat we  de afgelopen jaren voornamelijk in het zuiden van Italië zijn geweest, in Puglia en Sicilië. Maar uiteraard staat een trip naar Puglia ook weer op de planning.’

Sophie van der Meer

‘Ik heb zo ongelooflijk veel dingen die ik nog moet bezoeken, waar door mijn werk dagelijks wel weer wat nieuws bij komt. Daarom is mijn bucketlist eigenlijk altijd heel saai, omdat ik het het belangrijkst vind om in ieder geval de meest standaard bestemmingen af te tikken. Bij mij is het dus heel onorigineel: Sicilië, want daar ben ik idioot genoeg nog nooit geweest.’

May-Britt Mobach

‘Sardegna! Het eiland van de sinaasappels en de citroenen en de centenari, mensen die honderd jaar worden. Dat wil ik ook. Sardinië wil ik eens gaan ontdekken, de Costa Smeralda… Ik ben er nog nooit geweest en het moest er maar eens van komen.’