Un’ode a het fotolijstje met beroemdheden in restaurants

Italië heeft de Fiat, het Colosseum, de Vespa en het Vaticaan. Het heeft Michelangelo, Andrea Bocelli en Gianluigi Buffon. Én Italië heeft restaurants vol lijstjes van ingelijste beroemdheden die ooit het restaurant bezochten.

Als we het hebben over fotolijstjes met gasten of beroemdheden in restaurants weet je precies waar het over gaat. Negen van de tien, of misschien wel tien van de tien osteria’s, trattoria’s of ristorante’s hebben een extreem uitgebreid assortiment fotolijstjes hangen, meestal bij de kassa. Je kunt je afvragen voor wie ze eigenlijk hangen. Voor jou als gast, of voor de eigenaar of eigenaresse als reminder hoe fantastisch ze hun werk doen?

In Italië is het zeer gebruikelijk om nationale of internationale sterren op de kiek te zetten als ze in je restaurant gegeten hebben. Uiteraard vroeg ik een keer aan een restaurant-eigenaar waarom dat zo gebruikelijk was en er werd me uitgelegd dat  het een soort feedbacksysteem is. Een statussymbool. Een bevestiging van de geschiedenis. Een manier om een restaurant de erkenning te geven die het verdient. Hier moest ik wel even om lachen omdat het zo verschrikkelijk Italiaans is.

Italianen zijn zeer gevoelig voor status. Als je bankroet bent gegaan voor een Prada-tas of de duurste koptelefoon die er is, geeft dat niks. Als men denkt dat je rijk bent, ben je rijk. Je bent liever arm met een bontjas aan. Je zoon of dochter kan beter trouwen met iemand met een universitaire opleiding dan uit liefde. Zo gaat dat. Dus met lijstjes in restaurants zal dat misschien hetzelfde werken. ‘Ik at er de smerigste pasta vongole uit mijn leven, maar Beyonce at er ooit dus het was geweldig.’

Status of niet, leuk is het wel. Vaak zie je niet alleen beroemdheden maar ook persoonlijke content. Zo zie je vaak bijvoorbeeld ook handtekeningen, ingelijste krantenartikelen, een foto van het lokale voetbalteam, de baby van de bedienende achterneef, de moeder van de eigenaar en dertig beroemdheden. En ze hangen allemaal samen op een muur. Dat heeft gewoon iets erg gezelligs. Ook is het meestal het meest sfeervolle van het hele interieur.