7 tips per una cena a casa tua, een Italiaans diner bij jou thuis
Dit zijn de maanden waar je eigenlijk het land zou moeten ontvluchten: koud, nat, donker. Er zit niets anders op dan zelf maar de slingers op te hangen, verse pasta-slingers dan, en een Italiaans diner te organiseren bij jou thuis. Vanja van der Leeden helpt ook een handje door een menu suggestie te geven uit haar nieuwste boek Italopop.
Thuis een Italiaans diner geven
Raadpleeg kookboeken
Wat betreft je menu hoef je zelf het wiel niet uit te vinden. Er zijn veel kookboeken die je kunnen helpen inspiratie op te doen. Of eens door onze receptenpagina struinen, dat kan ook. Onze favoriete Italiaanse kookboeken van dit moment zijn: Toscanini Pasta, Italopop en Brutto. Je kunt jezelf afvragen of je wilt gaan voor klassiekers of wat vernieuwenders op tafel wilt zetten.
Denk na over je menu
Wanneer je dan toch kookboeken aan het doorbladeren bent, kun je nadenken over je gangen. Ga je voor een klassieke antipasti, primi, secondi en dessert of niet? Wil je überhaupt gangen of zet je van alles op tafel zodat je tussendoor niet in de keuken hoeft te staan? Of bestel je gewoon pizza?
Begin met aperitivo
Aperitivo rond borreltijd is een perfecte manier om een diner te beginnen. Denk aan drankjes zoals een spritz, negroni of Crodino met wat snacks erbij zoals taralli, olijven of chips. Simpeler en Italiaanser kan het niet.
Doe inkopen bij Italiaanse winkels
Dit hoeft natuurlijk niet per se, maar het kan helpen als je op zoek bent naar specifieke ingrediënten die bij de supermarkt nogal moeilijk verkrijgbaar zijn, zoals inktvisinkt voor risotto nero di sepia of een bijzondere soort pasta zoals trofie of orechiette. In Amsterdam zit bijvoorbeeld zelfs een Italiaanse groothandel. Hier zijn allerlei Italiaanse producten verkrijgbaar die voorheen lastiger te verkrijgen waren in Nederland.
Besteed aandacht aan tafeldekken
Met tafeldekken kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Van een klassiek tafelkleed, matchende kleurencombinaties in servies tot alleen servetten als je toch besluit pizza te bestellen. Mocht je er zin in hebben kun je menukaartjes maken, eventueel zelfs in het Italiaans.
Hang een pastaslinger op
Hier moet je maar net zin in hebben, maar een lijntje spannen over tafel (of door de keuken) en daar verse pasta laten drogen kan een leuk idee zijn. Helemaal als je de pasta halverwege het diner van de slinger afhaalt om te gebruiken.
Maak een playlist
Bij een Italiaans diner mag natuurlijk een Italiaanse playlist niet ontbreken. Of je nou voor klassiekers gaat of voor wat Italo-disco, alles is prima. Zolang Rafaella Carrà op een bepaald moment maar haar entree maakt.
Menu suggestie van Vanja van der Leeden uit Italopop
Een kookboek dat tegenwoordig niet op de kookboekenplank mag ontbreken is Italopop van Vanja van der Leeden. In dit boek respecteert Vanja de Italiaanse keuken maar borduurt haar vernieuwende culinaire visie door de recepten heen. Dit maakt ze spannender, interessanter en bovenal verslavend lekker. Ik vroeg haar welk menu zij zou aanraden voor een Italiaans diner thuis.
Crostone con cachi e cren – Crostone met kaki, gorgonzola en mierikswortel (pagina 39)
”Ik zou beginnen met crostone’s, ze zijn zurig, zout, zoet en er is niks moeilijks aan, maar wel heel erg lekker. In het recept staan zoetzure mosterdzaadjes, die kun je heel makkelijk zelf maken maar tegenwoordig kun je ze ook kant-en-klaar kopen.”
Tortino di parmigiana – Tarte Tatin van aubergine en tomaat (pagina 60)
”Parmigiana is een ontzettend lekkere Italiaanse klassieker waar je weinig aan kunt verbeteren. In deze variant maak je karamel en daar doe je dan tomatenpuree doorheen. Voor een diner is het leuk om dit in eenpersoonsvormpjes te maken maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een grote taart te maken. Wel is het dan zo leuk om hem aan tafel aan te snijden.”
Spaghetti con cavolfiore – Spaghettini met bloemkool op z’n Siciliaans (pagina 135)
”Dit gerecht is gebaseerd op een Siciliaanse klassieker en de combinatie van het zoet en zout is zo lekker dat je ervan blijft eten. Voor dit gehele menu kun je trouwens alles van tevoren voorbereiden. Ook dit gerecht kun je al zo goed als klaar hebben, op het koken van de pasta na natuurlijk.”
Tiramisesamo – Tiramisu met sesamkoekjes (pagina 307)
”Ik vind een klassieke tiramisu heerlijk maar kan niet ontkennen dat ik lange vingers zompig en een beetje suf vind, dus heb ik ze in dit recept vervangen door Siciliaanse sesamkoekjes. Dit geeft een soort frisheid en een extra dimensie aan dit dessert.”
Recept Tortino di Parmigiana
Melanzane alla parmigiana is aubergine on steroids – een van mijn absolute favorieten. Gezouten aubergine wordt gefrituurd en vervolgens in laagjes opgebouwd in een ovenschaal met tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Umami, vet en gesmolten kaas. Zeg daar maar ’es nee tegen. De vader van mijn vroegere verkering Alessandro (ik had het al over hem op pag. 45) had in zijn dorp in Campanië een groentetuin als een snoep[1]winkel. Alessandro nam me mee naar zijn geboortedorp waar iedereen mij van top tot teen opnam, waarschijnlijk vond men dat we moesten trouwen, zelf dacht ik daar heel anders over. Ik wilde vooral de parmigiana van zijn moeder eten met de groenten uit zijn vaders tuin. Die was ongeëven[1]aard lekker, vlezig en zo vol van smaak. Inmiddels zijn er genoeg goede recepten voor melanzane alla parmigiana in omloop, dus bedacht ik als ode aan het origineel een parmigiana tatinnetje. Anders gepresenteerd en leuk als voorgerecht.
Sidenote: Als je het niet gewend bent karamel te maken, voeg dan 1 eetlepel water toe aan de suiker, dan gaat het karamelliseren geleidelijker. Je kunt ook een grote tarte tatin maken en deze in punten snijden. Gaar de taart dan iets langer, zo’n 45 minuten. Dit gerecht is dus goed voor te bereiden. Bak de taart of de taartjes half af en schuif ze voor het serveren nog een 15-20 minuten in de oven.
Bereidingstijd
15 minuten + 45 minuten roosteren + 30 minuten bakken
Ingrediënten
1½ niet te grote aubergine (of 1 grote van ca. 475 gram)
500 gram cherrytomaten
50 gram kristalsuiker
75 gram boter
¼ theel. Zout
1 theel. Chilivlokken
1 eetl. tomatenpuree
50 gram parmezaan
200 gram mozzarella
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Bereiding
Snijd de aubergines in ronde plakken van ½ centimeter dik. Bestrooi royaal met zout, leg er een snijplank op en zet daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een grote vijzel. Laat minstens 45 minuten staan. Dep de plakken daarna goed droog.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Halveer de cherrytomaten en bestrooi ze met zout. Leg ze met de snijkant naar boven in een grote ovenschaal of op een bakplaat en rooster ze 45 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat enigszins afkoelen.
Smelt voor de karamel de suiker op laag vuur in een pan met dikke bodem. Laat de suiker bubbelen en karamelkleurig worden. Voeg de boter in blokjes toe en laat smelten. Voeg het zout en de chilivlokken toe en roer van het vuur af de tomatenpuree erdoor.
Verdeel de karamel over 4 vormpjes (diameter van 12 tot 13 centimeter). Leg er in een cirkel en dakpansgewijs de aubergineplakken in. Bestrooi elk vormpje met 2 eetlepels geraspte parmezaan.
Snijd de mozzarella in plakjes en laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel over de vormpjes.
Knijp met je handen het meeste vocht uit de cherrytomaten en leg ze met de snijkant naar beneden in de vormpjes. Leg in elk vormpje een plak bladerdeeg, stop het aan de zijkanten in. Schuif in de oven en bak nog 30 minuten.
Snijd de tatins eventueel los en stort op bordjes. Rasp er met een fijne rasp royaal parmezaan over en serveer direct.