6 dingen waar Italië zich afgelopen mei druk om maakte

Van een woedende toeriste vanwege een hotelkamer met ‘zeezicht’ tot eerste heilig verklaarde millennial en een homofobe paus en van mysterieuze felgroen gekleurde kanalen in Venetië tot hulpacties in Emilia-Romagna en oorlogen tegen Chinese mozzarella en kweekvlees. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie mei 2024

Italianen waren wederom kwaad om een auto

De Italiaanse overheid heeft meer dan 130 Fiats in beslag genomen vanwege een Italiaans vlaggetje op de auto’s, die niet in Italië maar in Marokko zijn gebouwd. Dat is natuurlijk uit den boze, want Italië beschermt het eigen product als een loei-agressieve waakhond. Het gebeurde na eerdere kritiek op de inmiddels verboden naam van de nieuwe Alfa Romeo’s Milano. Dit keer kregen de elektische Fiat Topolino’s straf, omdat ze een piepklein Italiaans vlaggetje droegen. Dat mag niet, want de auto’s zijn geïnspireerd op de Citroën Ami en in Marokko geassembleerd. Fiat beweerde daarop dat het vlaggetje aangaf dat de auto in Italië was ontwikkeld. Het automerk gaf de strijd vrij snel op en verwijderde de vlaggetjes om verdere problemen te voorkomen.

De paus deed een homofobe uitspraak

Paus Franciscus ligt onder vuur vanwege een homofobe opmerking tijdens een besloten vergadering. Hij zou het Italiaanse woord “frociaggine” (flikker) hebben gebruikt en de bisschoppen hebben aangespoord om homoseksuele mannen niet toe te laten tot de priesteropleiding. De Italiaanse krant Corriere della Sera probeert hem nog te verdedigen door aan te kaarten dat Italiaans de tweede taal van de Argentijnse vertegenwoordiger van god is, en hij zich dus wellicht niet helemaal bewust was van zijn schandalige uitspraak. Ook de andere aanwezige bisschoppen vielen er van van hun stoel en drukten dit uit door gelach uit ongeloof. Het Vaticaan reageerde vrij laat met: “Het was nooit de bedoeling van de paus om te beledigen of zich uit te drukken met homofobe opmerkingen en hij verontschuldigt zich aan degenen die zich beledigd voelden door het gebruik van een woord”.

Cyberapostel wordt eerste millennial die heilig wordt verklaard

Carlo Acutis wordt de eerste millennial die heilig verklaard wordt. De zogenaamde cyberapostel stierf in 2016 op vijftienjarige leeftijd aan leukemie en werd bekend om zijn gebruik van technologie om het katholieke geloof te verspreiden. Vanaf zijn derde bezocht hij kerken, hij gaf zijn zakgeld aan de armen en zeven jaar na zijn dood verrichte hij z’n eerste wonder. Een Braziliaanse jongen zou genezen zijn van een alvleesklierafwijking na contact met een T-shirt dat van de Italiaanse programmeur was geweest. Acutis werd daarom zalig verklaard, maar pas na een tweede wonder zou heiligverklaring volgen. Afgelopen mei kondigde Paus Franciscus aan dat een tweede wonder aan Acutis wordt toegeschreven: de Costa Ricaanse studente Valeria Valverde herstelde wonderbaarlijk van hersenletsel na een fietsongeval in Florence nadat nadat haar moeder aan Acutis’ graf had gebeden.

Toeriste behaalde wereldnieuws met hotelkamer met ‘zeezicht’

In Italië zullen ze zich er niet om hebben bekommerd, maar een Argentijnse toeriste behaalde wel het wereldnieuws door haar bezoek aan Italië. Ze boekte een kamer met zeezicht vermoedelijk aan de Adriatische kust, maar kwam van een koude kermis thuis. Ze filmde haar hotelkamer op Tiktok, waarbij te zien is dat ze de zon niet echt zal zien opkomen uit zee. Op de afbrokkelende witte muur met sfeervolle tralies tegenover haar raam hing namelijk een spandoek met zeezicht erop afgebeeld. De dame voelde zich opgelicht, maar heeft de video inmiddels wel verwijderd. Vreemd verhaal, wel geinig.

Italiaans nieuws in een notendop: editie mei 2023

China beledigde de Italianen met mozzarella

“Ik heb melding gemaakt van wat in alle opzichten weer een geval van vervalsing ten nadele van de Italiaanse voedingssector lijkt te zijn,” aldus Tommaso Razzolini op Facebook. Zijn woede keert zich tegen mozzarella gemaakt in Oostenrijk door een Chinees bedrijf. De twijfelachtige oorsprong was niet de grootste schande volgens het raadslid, dat zich met name boos maakte om de leugenachtige verpakking met de toren van Pisa en de Rialto-brug erop afgebeeld. “Deze keer gaat het ten koste van een zuivelproduct, wat is het volgende? Genoeg is genoeg.”

Het water in Venetië kleurde felgroen en het water in Rome zwart

De stad Venetië stond voor een raadsel toen het Canal Grande plots felgroen kleurde. Het voorval volgde kort op een protest van klimaatactivisten in Rome, die met houtskool de Trevifontein zwart verfden om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen. De actie kwam naar aanleiding van de overstromingen in Emilia-Romagna, maar het geintje kostte wel 300.000 liter aan vervuild water. In Venetië bleek wat anders aan de hand: de autoriteiten ontdekten al gauw dat het daar ging om fluoresceïne, een middel om lekken in de riolering te testen.

De Napolitanen vierden hun zege met dodelijke afloop voor maffiazoon

Napoli speelde 1-1 en werd daarmee kampioen in de A-klasse, voor de derde keer ooit. De ontlading was groot, omdat de laatste verovering van de Scudetto 33 jaar geleden was. Vorige maand werd al gewaarschuwd voor het kampioensfeest, dat toen nog niet doorging. Tijdens het daadwerkelijke feest deze maand vielen er één dode en 200 gewonden. De man die een kogel ving was hoogstwaarschijnlijk geen noodlottig ongeval; de 26-jarige Vincenzo Costanzo was de zoon van een maffiabaas.

De locatie van de brug in de Mona Lisa is achterhaald

Silvano Vinceti zegt zeker te weten dat de brug op de achtergrond van de Mona Lisa de grotendeels verwoeste Romito di Laterina-brug in Arezzo is. De brug leidt net als de identiteit van de werelberoemde dame van Da Vinci – waarvan wordt aangenomen dat het Lisa del Giocondo is – al jaren tot speculaties. Andere kandidaten waren eerder de Ponte Buriano bij Laterina en de Ponte Bobbio in Piacenza. De historicus sloeg er onder meer documenten, schilderijen en dronebeelden op na, waarbij het aantal bogen dat gelijk is aan de vier van de Romito-brug de doorslag gaf. Het Toscaanse stadje is in rep en roer van trots.

Het ministerie van agricultuur begon een oorlog tegen kweekvlees

Volgens de Italiaanse minister van Landbouw is kweekvlees potentieel gevaarlijk voor de gezondheid en zal het daarbij nooit smaken als echt vlees of vis. Lollobrigida – die ook pleit voor een keurmerk voor écht Italiaanse restaurants in het buitenland – ziet het tevens als bedreiging voor de landbouw. Het puntje van duurzaamheid verwerpt hij door te zeggen dat dieren in Italië duurzaam gefokt worden. Het voorstel om kweekvlees te verbieden in Italië moet nog goedgekeurd worden.

Emilia-Romagna kampte met ergste overstromingen in 100 jaar

De noordelijke regio Emilia-Romagna en delen van Le Marche kampten met extreme overstromingen. Rondom de stad Bologna moesten meer dan 26.000 mensen hun huizen verlaten en vielen veertien doden. In Italië werden hulpacties opgezet om de regio te helpen, waar je zelf ook aan bij kunt dragen.