Italiaanse koffie bestellen voor dummies
Toen ik in een ver, ver verleden barista was, merkte ik al op dat koffie bestellen al vrij moeilijk is in Nederland. Teleurgestelde gezichten bij een perfect uitgevoerde latte macchiato die een grote bak melk met schuim bleek te zijn met prachtig deinend laagje espresso ertussen – wie bestelt dat dan ook – in plaats van een caffè latte, dat soort dingen. In Italië kun je nog voor veel grotere verrassingen komen te staan, om uiteraard al te beginnen bij ‘un caffè’ die geen lungo is, maar een straffe espresso – waar ik dan weer groot voorstander van ben. Een lesje verschillende soorten Italiaanse koffie bestellen met alle termen die je zou moeten kennen. Vorrei un…
Italiaanse koffie zonder melk
Caffè
Dat is dus wat wij een espresso noemen. Krijg je dus een loeisterk slokje Italiaanse koffie in plaats van noemenswaardige kop drank, dan doen ze dat expres zo.
Doppio
Of caffè doppio. Da’s een dubbele espresso in het Italiaans.
Caffè al vetro
Voor als je je espresso in een glaasje wilt in plaats van in een tazza.
Caffè decaffeinato
Deze is hopelijk niet zo moeilijk te onthouden: een cafeïnevrije espresso.
Caffè ristretto
Betekent beperkt en is een espresso die net even wat korter onder het apparaat staat, waardoor je geconcentreerdere smaken krijgt en een nóg kleiner bakkie. Wel lekker hoor. Wordt soms ook corto genoemd, van kort.
Caffè lungo
Is een espresso die langer doorloopt en kan verwisseld worden met de americano, maar is íets sterker omdat het water door de bonen gaat. Voordeel is ook dat er nog iets van een cremalaag overblijft. Deze of de americano bestel je als je een ‘gewone koffie’ wilt.
Caffè americano
De andere ‘gewone koffie’ dus. Bij een americano wordt een scheut heet water op de espresso geschonken. Niks geen cremalaagje erop dus, enkel een troosteloos kopje zwart.
Italiaanse koffie met melk
Caffè macchiato
Een espresso met een klein wolkje schuim. Noem het een ienieminicappucino. Macchiato betekent bevlekt, en dat doet de melk hierin met de koffie.
Cappuccino
Met een cappuccino zit je volledig veilig, want die is zoals-ie thuis hoort: espresso met warme melk die met name een lekker luchtige laag schuim d’r bovenop vormt.
Caffè latte
Simpelweg een espresso met warme melk. Gezien de gemiddelde barista in Nederland nogal gul is met z’n schuimlaag, kun je bij een Italiaanse caffè latte nog weleens schrikken van de futloze bak melk die je voorgeschoteld krijgt.
Latte macchiato
Dit is zo’n knapperd in een hoog glas, met een laag warme melk onderin, een laagje espresso ertussen beschermd door een dikke wolk van schuim.
Italiaanse ijskoffie
Caffè shakerato
De voorloper van de espresso martini, lees hier maar over de caffè shakerato en bestel er gelijk een.
Caffè in ghiaccio
Espresso die je over ijsklontjes heen giet. Een meer basic ijskoffie ga je niet vinden, maar drink je deze met goede espresso dan is het una festa.
Caffè in ghiaccio con latte di mandorla
De niet-zo-basic variant van simpele ijskoffie die opgekalefaterd wordt door amandelsiroop. Heet ook wel caffè leccese, gezien-ie voornamelijk in de Salento in Zuid-Italië gedronken wordt.
Affogato
Espresso met gelato en hier drink (of eet?) je de aller-aller-allerlekkerste van heel Italië.
Andere Italiaanse koffiesoorten
Caffè con panna
Espresso met slagroom. Soort van middenweg tussen een cappuccino en een affogato. Of een niet-ijsvariant van de affogato. Of een zoete cappuccino. Jij mag kiezen.
Marocchino
Een soort cappuccino met cacaopoeder erin en erop, geserveerd in een glazen kopje. Dankt z’n naam aan lichtbruin gekleurd marocchino-leer.
Caffè corretto
Italiaanse koffie met een tic. Corretto betekent gecorrigeerd, en dat doen ze in Italië met een scheutje likeur.
Caffè d’orzo
Cafeïnevrije ‘koffie’ van geroosterd gerst in plaats van koffiebonen.
Caffè al ginseng
Een koffiesoort uit Azië die na een trend in de jaren 2000 is blijven plakken op veel koffiemenu’s. Koffiebonen gemengd met kruidig ginseng-extract, vaak in formaatje ‘normale koffie’ en met romig schuim.