7x Italiaanse kookboeken voor kerstmenu-inspiratie

De kerst komt eraan, en ja, je kunt weer voor dezelfde klassiekers kiezen als altijd of het gourmetstel van zolder halen (niks mis mee verder), maar je kunt ook de lekkerste keuken ter wereld je menu later inspireren. Wat is er bijvoorbeeld mis met een tortino di parmigiana vooraf? Of risotto met mergjus als hoofgerecht? Of panettone met crèma al mascarpone als toetje? Culinair journalist en kookboeken-expert Irene de Bruijne geeft een aantal Italiaanse kookboekentips voor de feestdagen.

Old World Italian – Mimi Thorisson

Mimi Thorisson neemt je mee op reis door heel Italië. Het kookboek Old World Italian is gevuld met recepten die passen bij een feestelijke kerst, van stoofvlees tot risotto’s en allerlei soorten pasta’s. Wat dit boek zo bijzonder maakt zijn de foto’s, die zorgen ervoor dat je direct droomt van een leven in Italië. Ze combineert elegantie en eenvoud in haar recepten, wat ze ideaal maken voor de kerstdagen. Zeker de moeite waard voor wie op zoek is naar iets eenvoudigs maar feestelijks, zoals stoofvlees in Barolo, risotto met mergjus, of opgeklopte vanillericotta met sinaasappel en pure chocolade.

Old World Italian – € 35,58 »

De Zilveren Lepel

Dit iconische boek is een absolute klassieker voor elke liefhebber van de Italiaanse keuken. De Zilveren Lepel is het kookboek dat in elke Italiaanse keuken te vinden is en biedt alles van regionale klassiekers tot feestelijke gerechten. Voor kerst is dit boek perfect voor klassiekers, gerechten die lekker, indrukwekkend en haalbaar zijn. Denk aan ossobuco, tortellini in bouillon of carpaccio van zwaardvis. De recepten zijn klassiek, duidelijk en helder omschreven. Ik kan het, jij kan het, iedereen kan het.

De Zilveren Lepel – € 52,99 »

Polpo – Russell Norman

Polpo van Russell Norman is het perfecte boek voor wie niet alleen mooie plaatjes van Venetië wilt zien, maar ook kerst nét even iets anders dan anders wil doen. Wanneer je bijvoorbeeld voor de dag wilt komen met bruschetta’s met ansjovis en venkel, soft shell crab in parmezaanbeslag of een warme octopussalade. Het is een boek waar vooral vis centraal staat, zoals ook het geval is in de Venetiaanse keuken.

Polpo – € 24,99 »

Toscanini Pasta – Maud Moody & Leonardo Pacenti

Van rigatoni con coda alla vaccinara – pasta met saus van gestoofde ossenstaart -, uit de Romeinse wijk Regola tot aan orecchiette alla pugliese – pasta met broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis. In dit pasta kookboek brengt Maud Moody van restaurant Toscanini in Amsterdam de enorme diversiteit aan pastagerechten op toegankelijke wijze samen. Van gevulde pasta’s tot lasagnes en hartverwarmende ragù’s, klassiekers met een elegant tintje.

Toscanini Pasta – € 35,- »

Italopop – Vanja van der Leeden

Italopop is een vernieuwende interpretatie van de Italiaanse keuken. Vanja van der Leeden weet in haar recepten de rode lijn van de Italiaanse keuken vast te houden maar dusdanig buiten de lijntjes te kleuren dat je met dit boek extreem smaakvolle bijzondere gerechten op tafel zet. Dit kookboek is ideaal voor wie op zoek is naar Italiaanse recepten maar dan op een manier zoals je ze nog nooit eerder hebt geproefd, zoals de tortino di parmigiana, een soort knapperige gekaramelliseerde tarte tatin van aubergine en tomatenpuree. Bord leegschrapen bij alle gasten gegarandeerd.

Italopop – € 39,99 »

Wilde Vijg en Venkel – Letitia Clark

Letitia Clark is auteur van ‘La vita è dolce’ en met haar nieuwse kookboek ‘Wilde Venkel en Vijg’ kook je het hele jaar rond Italiaanse gerechten met de beste producten van ieder seizoen. Dat maakt bijvoorbeeld pompoengnocchi met salieboter bijvoorbeeld perfect om op de kersttafel te verschijnen. In dit boek vind je een grote variatie recepten, van vlees en vis tot vegetarisch en van antipasti tot dolce, voor ieder wat wils.

Wilde Vijg en Venkel – € 29,99 »

Pasta Grannies – Vicky Bennison

Bij kerst denk je misschien niet direct aan pasta, maar waarom eigenlijk niet? Pasta Grannies is een fantastisch boek dat het verhaal vertelt van de Italiaanse grootmoeders, die de kunst van het pastamaken. In dit boek vind je niet alleen recepten, maar ook verhalen en technieken voor het maken van de beste pasta’s. Voor kerst kun je bijvoorbeeld Felicia’s basilicumpasta met auberginesaus maken, of Marica’s strapponi met porcini paddenstoelen. Dit boek is perfect voor wie een pasta als tussengerecht op tafel wilt zetten die je niet in de winkel kunt kopen. En ook niet onbelangrijk, hoe gezellig staat een pasta-slinger door de keuken terwijl de kerstmuziek aanstaat en de lichtjes in de kerstboom branden.

Pasta Grannies – € 29,99 »