Welke Italiaanse politie doet nou eigenlijk wat?

Als je aangifte wilt doen van diefstal in Italië, waar moet je dan eigenlijk heen? In Italië heb je namelijk niet gewoon ‘de politie’. Er zijn drie soorten: Carabinieri, Polizia en de Guarda di Finanza. Maar geen paniek, in dit artikel lees je waar je moet zijn als er iets gebeurt.

Drie soorten Italiaanse politie

Carabinieri

Dit zijn politieagenten maar opgeleid in het leger. Je zou ze kunnen vergelijken met de Koninklijke Marechaussee. Alleen rijden ze ook gewoon door de stad en kunnen ze ook verkeersboetes uitschrijven. Maar met name zijn ze verantwoordelijk voor de zwaardere criminaliteit zoals georganiseerde misdaad en voor de veiligheid tijdens rampen. Ze dienen dus zowel het leger als de gemeenschap. De carabinieri boezemt over het algemeen iets meer angst in dan de normale politie. Ze staan bekend om minder genade en de relatief hogere straffen. Maar als jij je netjes aan de regels houdt, krijg je er weinig mee te maken.

Polizia

Met de normale politie bedoel ik de polizia. In de stad staat er ook wel Polizia Municipale op hun uniforms. Deze agenten zitten met name op het papierwerk en werken voor de gemeente. Zo gaan ze over stedelijke vergunningen, maar houden ze ook verkeerscontroles en zijn ze bevoegd om boetes uit te schrijven. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op straat en komen opdraven bij ongelukken. De Polizia di Stato gaat over de veiligheid onderweg buiten de stad, zoals op autowegen, het spoor, luchthavens, het water en bij de douane. In grote steden ondersteunen ze hun Municipale-collega’s.

Guarda di Finanza

Zoals we al eerder schreven moet je bonnetjes nooit weggooien in Italië. De Guarda di Finanza handhaaft namelijk de belastingplicht en controleert op financiële criminaliteit. Zo kunnen ze vragen om bonnetjes of vragen je koffer te openen als je Italië binnenkomt. Op vliegvelden hebben ze vaak een klein kantoortje om die plicht te kunnen uitvoeren.

Aangifte doen in Italië

Zoals je misschien begrijpt kunnen al die soorten politie wat verwarrend zijn, zeker als er iets gebeurd is waar je ze voor nodig hebt. Nu geeft een alarmnummer je daar natuurlijk het beste antwoord op, maar een beetje info voor iets minder acute situaties is nooit verkeerd. Aangifte kun je doen bij zowel de Carabinieri als de Polizia Municipale. Op sommige plekken is er bijvoorbeeld wel een bureau voor Caribinieri maar geen Polizia of andersom. Dus zoals met zo veel dingen in Italië, moet je het doen met wat er is.

Aangifte kun je in Italië namelijk meestal niet telefonisch doen. Het best is dus om online te checken waar je terechtkunt in de buurt voor deze ‘denuncia’. Belangrijk is om je paspoort mee te nemen. Engels spreken is geen harde eis bij de politie, zoals bijna nergens in Italië, dus het kan zijn dat er iemand moet vertalen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit je niet altijd aangeboden, dus kan het handig zijn er zelf alert op te zijn. Toen ik mijn aangifte ooit rustig teruglas kwam ik er namelijk achter dat de agent nogal wat creatieve vrijheid had genomen in mijn beschrijving.