Een Italiaanse tuin aanleggen? De herfst is de beste tijd

Lange zomeravonden onder de blauweregen, de geur van citroenbomen en je eigen Italiaanse kruidentuin. Het aanleggen van een Italiaanse tuin doe je met planten en materialen die ook gebruikt worden in het Middellandse Zeegebied, zoals lavendel, kurkeiken en terracottategels. Deze mediterrane stijl heeft dan ook vele tuinen van over de hele wereld geïnspireerd.

De Italiaanse Luciano Giubbilei is bijvoorbeeld zo’n tuinarchitect die de Italiaanse stijl aardig onder de knie heeft. Als je net zo geïnspireerd bent als ik, dan is de herfst dé tijd om je Italiaanse tuin aan de leggen. Tijdens de herfst liggen de sapstromen van de planten namelijk stil en is de grond nog steeds warm genoeg om groen te planten. Nu is het dus de tijd om je tuin klaar te maken voor de zomer van 2024.

Zo leg je een Italiaanse tuin aan

Helaas beschikken we in Nederland niet over hectares aan grond rondom het huis en hebben we geen heuvels in de achtertuin, maar met deze tips waan je je al snel in mediterrane sferen. Zo leg je een Italiaanse tuin aan:

1. Gebruik symmetrie, of juist niet

De sleutelelementen van een klassieke Italiaanse tuin zijn de symmetrische indelingen. Geen kronkelpaden maar rechte paden met een centraal punt. Tenzij je voor de landelijke Italiaanse tuin gaat, die juist een serene rommel is. Dat is dus je eerste keuzepunt.

2. Voeg kleurrijke planten toe

Bloeiende struiken en klimplanten, de geur van lavendel en rozen, het romantische aanzicht van de blauweregen, het zorgt allemaal voor een tuin geïnspireerd op Italië. Gelukkig doen deze planten het ook goed in het Nederlandse klimaat.

3. Gebruik terracottategels

Terracottategels zijn niet weg te denken uit de Italiaanse tuinen. Je creëert dus al snel een mediterraan sfeertje door terracottategels te leggen in de tuin.

3. Creëer een focuspunt

Zoals ik bij punt één al zei, is een focuspunt belangrijk bij een Italiaanse tuin. Je kunt kiezen voor een fontein of een beeldhouwwerk geïnspireerd op de oude Romeinse stijl, of gewoon een mooi terras. Zo trek je de aandacht naar een centrale plek in de tuin.

5. Voeg een eet-gedeelte toe

In Italië is er niets zo belangrijk als eten en rusten. Italiaanse tuinen hebben dan ook vaak meerdere zit- en eetgedeeltes die gemaakt zijn om te ontspannen. Ben je handig? Dan kun je zelf een houten pergola maken met een dak van klimop. Perfect voor al fresco avonden.

6. Gebruik warme kleuren

Warme tinten zoals ecru, linnen, perzik of zand zijn een goede keuze als je een Italiaanse tuin wilt creëren. Kies dus voor potten, accessoires en eventueel muren of schuttingen in die tinten.

7. Maak een parterre

Heb je groene vingers? Dan kun je ook een parterre maken, een symmetrisch patroon van planten of bloemen. Zo’n parterre heeft wel veel verzorging nodig, anders verandert je symmetrie aan planten al snel in een doolhof.

8. Romantisch ijzeren meubilair

Handig in Nederland: meubilair dat het hele jaar buiten (in de regen) kan staan. Investeer daarom in stevige, weerbestendige materialen. Een smeedijzeren eettafel en stoelen zijn een elegante toevoeging aan je Italiaanse tuin, zoals je ze in romantische hoekjes in Toscane vindt.

9. De juiste verlichting

Verlichting kan de sfeer maken of breken. Je kunt investeren in vintage lantaarnpalen gemaakt van messing of koper langs het tuinpad of bij de entree. Wil je het echt goed doen? Zorg dan dat er klimrozen langs de paal naar boven lopen.

10. Maak een kruiden tuin

Italië staat natuurlijk bekend om z’n culinaire hoogstandjes en dat kun je ook creëren in je tuin. Leg een kruidentuin(tje) aan met “Tuscan Blue”, basilicum, salie en oregano. Vers geplukt uit je tuin smaakt een gerecht tenslotte nog beter.

Beeld: @lucianogiubbileigardens