Indian Summer: hier vind je de beste nazomer in Italië

De zomer in Nederland lijkt helaas ten eind, al blijf het weer onvoorspelbaar. En hoewel je al sikkeneurend een hele reep Tony’s kunt opeten op de bank, kun je ook gewoon een vakantie naar Italië boeken. Daar is de zomer nog láng niet ten eind. Dit zijn de beste plekken voor de nazomer, waar het weer eind september nog altijd mooi is.

Nazomer in Italië met mooi weer eind september

1. Indian summer in Puglia

Wil je de zonuren nog even verlengen en op het strand liggen? In Puglia is het zelfs in oktober nog zonnig met temperaturen van zo’n 24 graden. De kustlijn van Puglia is langer dan welke andere Italiaanse regio’s dan ook en je vindt er de mooiste rustige baaien en uitgestrekte stranden. Voordeel is dat je nu niet hutjemutje ligt, ook voor de Italianen zelf is de vakantieperiode namelijk ten eind.

2. Rome tijdens de nazomer

Rome in de zomer: nee. Rome in de nazomer? Ja! Waar je in de zomer wegfikt op het terras, biedt de nazomer juist de ideale temperatuur en is er eind september nog altijd mooi weer. Overdag warm genoeg om in een jurkje langs de Trevifontein te flaneren en ’s avonds perfect om buiten pizza te eten. Daarnaast is het veel minder druk en wandel je in alle rust door het openluchtmuseum. Als je dan toch een regenachtige dag hebt, weet je alle mooie winkels en musea wel te vinden.

3. Heerlijke temperaturen op Sicilië

Als je de nazomer wilt doortrekken dan is Sicilië zelfs in de winter nog perfect. Dit eiland heeft de meeste zonuren van heel Europa en richting de winter blijft het zo’n 25 graden. Als je vooral de regen wilt ontvluchten, is Sicilië the place to be. Regen is hier zeer zeldzaam. Waar de natuur in de zomer heel droog is, transformeert Sicilië in de nazomer tot één grote wildpluktuin met vijgen, druiven en in november met olijven. Bij het voormalige klooster Masseria La Chiusa kun je een workshop Siciliaans koken volgen waarbij je verse ingrediënten uit de tuin gebruikt.

4. De warmte opzoeken op Sardinië

Hoewel het kwik hier van de zomer opliep tot bijna 40 graden, is het er richting de Nederlandse herfst juist goed nazomeren eind september. Het eiland Sardinië is perfect voor voor de zonverslaafden onder ons, met vele lange witte zandstranden. In het noorden kan er in september en oktober wel een windje opsteken, des te leuker om het eiland te verkennen per zeilboot of om een kitesurfles te boeken.

5. De Amalfikust in de nazomer

Als je altijd al naar de Amalfikust hebt willen gaan, is de nazomer de perfecte tijd. Waar je in de zomer uren in de rij staat in de brandende zon, is er in de nazomer bijna geen kip, eh toerist, te bekennen. Populair maar dan ook erg mooi is Il Sentiero Degli Dei, het Pad van de Goden, die je meeneemt langs de wijnranken, steile afgronden en de dorpjes Bomerano en Nocelle. Deze lopen in een herfstzonnetje met een temperatuur van zo’n 20 graden is toch echt een stuk aangenamer.

6. Indian summer in Toscane

Als je een truffelfan bent, is het een aanrader om te nazomeren in Toscane. Van september tot en met december loopt hier het truffelseizoen. Je kunt bijvoorbeeld naar het charmante San Miniato gaan, dat ligt tussen Pisa en Florence en staat bekend als de truffelhoofdstad van Toscane. Let er wel op dat je een vergunning nodig hebt om truffels te mogen zoeken. Als je niet beboet wilt worden, kun je makkelijk een truffeljacht boeken. Neem wel warme kleding mee, in de avond kan het hier flink afkoelen.

7. Nazomeren aan het Comomeer

Ook het Comomeer biedt de beste reistijd vanaf september als je niet van enorme drukte houdt. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. Hoewel het geen echt bikiniweer is, verandert het Comomeer in de nazomer in een wirwar aan felle kleuren. Bezoek het dorpje Bellagio, wat een van de mooiste dorpen van Italië is. In de zomer is het hier enorm druk, maar daarna kun je in alle rust op een veerboot stappen en wegkwijnen bij de mooie villa’s met gigantische tuinen. In een aantal van deze villa’s wonen beroemdheden zoals Madonna, George Clooney en Sylvester Stallone.