Droom je over een eigen wijn maken? Deze 4 Nederlandse vrienden deden het
De beste ideeën ontstaan vaak ‘s nachts. Dat kunnen de vier Amsterdamse vrienden van VAIVAI wijn beamen. Ze kwamen midden in de nacht namelijk op het idee om wat wijntrips te gaan maken die later zou leiden tot een succesvolle side business en uiteindelijk tot de geboorte van hun bloedeigen, o-zo geliefde, Barbera d’Asti.
Proeven in Piemonte
Als je een droom hebt om een ‘eigen’ wijn te gaan maken, heb je een startpunt. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Het is altijd goed om realistisch te blijven, maar om bij voorbaat al af te haken omdat je droom vast moeilijk te realiseren is, dat is zonde. Daar kan Bram van Teeseling, een van de vier oprichters van VAIVAI, over meepraten. ‘Ik kom al mijn hele leven in Italië,’ vertelt hij. ‘Mijn ouders hebben een huisje in Ceva, Piemonte, dus het bezoeken van wijnhuizen en het proeven van verschillende soorten Barbera was niet geheel onbekend terrein. De regio waar bergen, truffeljacht en wijn centraal staan was vruchtbare grond, letterlijk en figuurlijk, om deze droom te laten uitkomen, het maken van onze eigen wijn. Maar dat gebeurde natuurlijk niet van de een op de andere dag.’
Dit bericht op Instagram bekijken
Barolo Boys
Het begon allemaal op een willekeurige avond in goed gezelschap, met een halflege fles wijn, wat sterke verhalen en een ‘laten we een keer’ plan. De vier ‘Barolo Boys’ – deze naam gaven ze zichzelf al snel – in spe, kwamen op het idee om samen een wijnreisje te maken en een flink aantal Barolo’s te gaan proeven. Puur voor de lol. Op dat moment kenden ze elkaar nog niet eens allemaal hielden maar wel unaniem van wijn. Anders dan vaak met dit soort plannen het geval is, werd er doorgepakt en vertrokken ze niet lang erna richting Ceva met een strakke planning: zo veel mogelijk wijnhuizen bezoeken in een weekend en – bovenal – veel wijn te proeven. Dat eerste wijnreisje beviel zo goed dat het al snel een terugkerend ding werd. De achterbak van hun auto was niet groot genoeg meer en er werd een klein aanhangwagentje, oftewel ‘de Barolator,’ aangeschaft.
Vai, vai!
Van alle wijnhuizen die de vier vrienden samen bezochten, kwamen ze toch in de Barbera-streek het allerliefst bij wijnproducent Gianni Bianco. Want niet alleen schonk hij de lekkerste Barbera van de streek, maar, wanneer ze al aan het wankelen waren op hun benen trok Gianni altijd nog een kast open met zijn meest kostbare wijnen. Wanneer zijn vrouw Ivana onvermoeibaar protesteerde wanneer dit gebeurde, wuifde Gianni haar liefdevol weg met de woorden ‘vai, vai,’ oftewel, ga, laat ons met rust.
Toeval bestaat niet, want op het moment dat het viertal in het jaar 2021 langskwam, was Gianni net bezig met een nieuwe lijn Barbera. De druiven waren net geplukt. Nonchalant vroeg hij dan ook of de jongens niet toevallig interesse hadden. Toen de kater van het VIP kastje van Gianni verdwenen was, vroegen ze zich de volgende ochtend tijdens een sterk kopje koffie af of ze dit nou echt zouden gaan doen. Als je van plan bent een droom na te streven zijn dat de cruciale momenten. Als je al een aantal stappen hebt gezet en zo’n soort kans (met de bijbehorende risico’s) dient zich aan, ga je ‘springen’ of niet? Na wat wikken en wegen besloten deze vier jongens toch echt de sprong te wagen.
Barbera d’Asti & spumante
Na veel, heel veel proeven, het bureaucratische geneuzel en het ontwerpen van een geinig etiket waarop het viertal op staat afgebeeld, was de VAIVAI Barbera d’Asti een feit. ‘Het is moeilijk te omschrijven wat het met je doet als je zo’n eerste fles vast hebt,’ aldus Bram. De VAIVAI 100% Barbera kenmerkt zich door de rijke smaak van kersen, pruimen en zwarte bessen. Dat ‘ie lekker is, daarover bestaat weinig twijfel aangezien de pallets, geadresseerd aan ‘de Barolo Boys’ elke keer in een oogwenk zijn uitverkocht. Dit jaar besloten ze daarom hun collectie uit te bouwen met een frisse, feestelijke, VAIVAI spumante. De wijnen vind je op vaivaiwines.com.